Tuže Srbiju zbog umetničkih dela

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuže Srbiju zbog umetničkih dela

Beograd -- Tri francuska naslednika kolekcije od 429 umetničkih dela tužili su Srbiju tvrdeći da je Narodni muzej u Beogradu od 1949. do danas ilegalno držao ta dela.

U kolekciji se, kako navodi Rojters, nalaze dela slikara 19. veka Renoara, Matisa i Dega.

Ove umetnine su deo kolekcije koja je pripadala čuvenom francuskom kolekcionaru i trgovcu umetničkim delima Ambroazu Volaru, koji je poginuo u nesreći jula 1939. godine.

Čim je buknuo Drugi svetski rat u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropi, deo njegove kolekcije je prebačen kod Jugoslovena Eriha Šlomovića na čuvanje, međutim Šlomović, koji je bio Jevrejin, ubrzo je uhapšen i ubijen u koncentracionom logoru 1943. godine.

Jugoslovenska vlada je kasnije rekvirirala pomenuta umetnička dela i stavila ih u Narodni muzej, piše Rojters.

Advokati podnosioca tužbe tvrde da je Narodni muzej, koji je dozvolio izlaganje u inostranstvu nekih od ovih umetnina, itekako svestan njihove sporne prošlosti.

"Priča 'Kolekcije Volar/Šlomović' i zakonske odluke donete u Francuskoj stvorile su višedecenijsko komešanje na međunarodnoj sceni i nijedan kustos ili direktor muzeja koji drži ova dela ne može biti nesvestan te činjenice", napisao je advokat Fransoa Onora u tužbi podnetoj u sredu, u koju je Rojters imao uvid.

Povodom drugih 190 slika čiji je vlasnik bio Volar, ali koje je kasnije ostavio u Parizu Šlomović, Volarovi naslednici su vodili sudske sporove koje su na kraju i dobili u žalbenom postupku 1996. godine.

U toj kolekciji, ističe Rojters, nalazi se čitavo blago impresionista i drugih dela 19. veka, mrtva priroda Pola Gogena, litografije Pola Sezana i Meri Kasat, više od 50 pastela i crteža Edgara Dega, kao i određeni broj radova Pjer-Ogista Renoara čije su teme žene, plesačice i svirači gitare.

U kolekciji se nalaze i dela drugih velikih slikara 19. veka i početka 20. veka - Pjera Bonara, Kamija Pisaroa i Morisa Utrila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.