Turska: Ministar podneo ostavku

Izvor: B92, 22.Dec.2013, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Ministar podneo ostavku

Ankara -- Ministar unutrašnjih poslova Turske, Muamer Giler ponudio ostavku zbog velikog korupcionaškog skandala u kojem su uhapšeni njegov sin i još 23 osobe.

Erdogan je, međutim, ponovo danas taj skandal okarakterisao kao mutnu međunarodnu zaveru protiv njegove vlade, ali vlasti ipak sprovode čistku u policijskim redovima.

Dvadesetčetvoro ljudi, među kojima su i Gulerov sin, sin ministra ekonomije Zafera Čaglajana i direktora državne Halkbanke, uhapšeni su i optuženi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su primali i podsticali na davanje mita.

Turska štampa piše da je policija zaplenila milione dolara, skrivene u kutijama za cipele u kući direktora banke.

U intervjuu za državnu agenciju Anadoliju, Guler je opovrgao da je bilo šta nezakonito činio, "ništa čega bi mogao da se seti".

On je ponudio ostavku i turskom premijeru rekao da je "spreman da bude smenjen", kao i da čeka njegovu odluku.

Očekuje se da Erdogan ioanko predstojeće sedmice rekonstruiše vladu, da zameni tri ministra koji nameravaju da se kandiduju za gradonačelnike na lokalnim izborima zakazanim marta 2014. Prema novim izveštajima, premijer će uz to najverovatnije smeniti Gulera i druge ministre povezane sa skandalom.

Turski komentatori smatraju da su istraga o korupciji i hapšenja rezultat borbe za vlast Erdoganove vlade i islamskog pokreta koji predvodi islamista iz SAD Fethulah Gilen, za koga se široko veruje da ima uticaja na tursku policiju i pravosuđe.

U policiji Istanbula je smenjeno 25 viših šefova, prenela je danas agencija Anadolija, a desetine su smenjene prošle nedelje kada je počela istraga u ovom slučaju.

Analitičari smatraju da vlada nastokji da smenjivanjem očisti policiju od Gilenovih pristalica.

Policija je danas u Istanbulu grupu demonstranata koji su protestovali zbog skandala, polivala vodenim topovima i gađala suzavcem. Nekoliko stotina demonstranata je odgovorili kamenicama, prenosi novinska agencija Dogan.

S druge strane, opozicione partije optužuju Erdogana da pokušava da prikrije skandal.

Vlasti su danas počele da sprovode zabranu novinarima da ulaze u policijske zgrade, osim ako nisu pozvani na konferenciju za novinare, prenosi Anadolija i dodaje da je to izazvalo proteste novinarskih udruženja koja tvrde da je cilj v;asti da se zataška skandal.

Erdogan je, pak, u današnjem govoru u crnomorskom gradu Giresunu odbacio da pokušava da prikrije skandal: "Privešćemo pravdi svakog ko krade od države, čak iako su naša braća", rekao je Erdogan.

On je, međutim, ponovio tvrdnju da su istragu podgovorili "mračni međunarodni krugovi" u samoj Turskoj, što je njegova vlada tvrdila i tokom letošnjih protesta, kako bi skrenula pažnju na strane sile, optužujući ih da rade protiv Turske.

"Polomićemo ruke koje postavljaju prljave zamke kako bi Tursku odvukle u nestabilnost", upozorio je Erdogan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Ministar podneo ostavku

Izvor: Akter, 22.Dec.2013

Ministar unutrašnjih poslova Turske, Muamer Giler ponudio ostavku zbog velikog korupcionaškog skandala u kojem su uhapšeni njegov sin i još 23 osobe

Nastavak na Akter...

Turski ministar unutrašnjih poslova ponudio ostavku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Dec.2013, 08:35

Ministar unutrašnjih poslova Turske, Muamer Giler ponudio je premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu ostavku zbog velikog korupcionaškog skandala u kojem su uhapšeni njegov sin i još 23 osobe. Erdogan je, međutim, ponovo taj skandal okarakterisao kao mutnu međunarodnu zavjeru protiv njegove vlade,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.