Tunišani glasaju za nov parlament

Izvor: B92, 26.Okt.2014, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunišani glasaju za nov parlament

Tunišani danas biraju novi saziv parlamenta uz pojačane mere bezbednosti i raspoređenih 80.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Ovaj broj policajaca je raspoređen u nameri da se spreče, eventualni, napadi ekstremista.

Biračka mesta su otvorena u 7 časova po lokalnom vremenu i na desetine glasača već je, u redu, čekalo ispred biračkog mesta u Marsej ulici u centru prestonice Tunisa, javio je dopisnik AFP.

Birališta će biti otvorena do 18 sati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Za podršku građana boriće se islamistička partija Enahda (Renesansa) koja je, posle revolucije, dve godine bila na vlasti - i sekularna Nida Tounes (Poziv Tunisa), kao i više levičarskih i islamističkih grupa.

Učestvuje veliki broj drugih partija, od konzervativnih islamista Pokreta Salafista do socijalista i verovatni ishod izbora biće koaliciona vlada, kada 217 poslanika novog parlamenta budu birali novog premijera Tunisa.

Nova vlada će morati da podstakne rast i otvaranje radnih mesta za mnoge Tunišane koji osećaju da su ostali po strani od bilo kakve ekonomske koristi od revolucije, a moraće takođe da preduzme teške mere štednje da bi se smanjile javne subvencije.

Mere bezbednosti u Tunisu pojačane su uoči glasanja, koje, kako je ocenio sinoć premijer Mehdi Džoma, pruža nadu za ceo region.

"Znamo da će glasanje predstavljati metu za džihadističke grupe, jer je jedinstveno u regionu. Ono pruža nadu", rekao je premijer za AFP tokom obilaska bezbednosnih snaga.

Demokratska tranzicija u Tunisu, od kada je 2011. s vlasti srušen dugogodišnji vladar Zine El Abidine Ben Alija, predštavlja alternativu za džihadiste i njihove grupe, rekao je Džoma.

Predsednički izbori u Tunisu biće održani 23. novembra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tunis: Izbori za novi parlament, uz pojačane mere bezbednosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2014

Građani Tunisa u nedelju biraju novi saziv parlamenta uz pojačane mere bezbednosti i raspoređenih 80.000 pripadnika bezbednosnih snaga. Ovaj broj policajaca je raspoređen u nameri da se spreče, eventualni, napadi ekstremista...Biračka mesta su otvorena u 7 časova po lokalnom vremenu i na desetine...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.