Trudničko bolovanje produžava komisija

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudničko bolovanje produžava komisija

Naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad, prema zakonu, pripada ženi ukoliko je privremeno sprečena za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad, prema zakonu, pripada ženi ukoliko je privremeno sprečena za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Bolovanje trudnice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << započinje na osnovu mišljenja doktora medicine, specijaliste ginekologije, do 30 dana, a preko 30 dana bolovanje produžava Lekarska komisija matične filijale (prema mestu prebivališta trudnice).

Novčana naknada za vreme privremene sprečenosti za rad iznosi 65 odsto od osnova za naknadu zarade.

Ministarstvo zdravlja je u postupku donošenja strategije podsticanja rađanja predložilo da se iz sredstava budžeta Srbije isplati deo naknade zarade koji ne obezbeđuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Namera je da se ženama na održavanju trudnoće obezbedi naknada zarade u punom iznosu njihove zarade (65 odsto obezbeđuje RŽO, a 35 odsto bi se obezbeđivalo iz sredstava budžeta), saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju 

Realizacija ove strategije zahteva izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, odnosno zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ministrarstvo zdravlja očekuje da se izmene i dopune ovih zakona do kraja ove godine nađu u skupštinskoj proceduri pa bi se tako, ukoliko se globalna finansijska kriza ne pogorša, ta sredstva predvidela u budžetu Srbije za 2010. godinu.

Na taj način će podsticanje rađanja biti prioritetna obaveza nadležnih državnih organa i šire društvene zajednice.

Takođe, Ministarstvo zdravlja smatra da bi dodatna mera podsticanja rađanja mogla biti i obezbeđivanje 100 evra mesečno svakoj trudnici, bez obzira da li je zaposlena ili ne, da bi se poboljšao finansijski položaj budućih majki i da bi se na taj način stvorili bolji uslovi za potomstvo.

Međutim, s obzirom na činjenicu da u Srbiji godišnje ima oko 70 hiljada porođaja, u ovom momentu ne postoji mogućnost da se u budžetu Srbije obezbede sredstva za te namene, ukazaju u Ministarstvu zdravlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.