Trinaesta smotra duhovnog besedništva srednjoškolaca

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinaesta smotra duhovnog besedništva srednjoškolaca

U nedelju, 10. maja 2015. godine, sa početkom u 17 časova, u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Beogradu, ul. Ignjata Joba 75, održaće se trinaesta smotra duhovnog besedništva srednjoškolaca.

Smotra je revijalnog (netakmičarskog karaktera) sa slobodnim pristupom za publiku, i idejom da se učenicima iz više srednjih škola iz Srbije i njihovim gostima, pruži prilika da pokažu svoje veštine pisanja i znanja u interpretaciji autorskih beseda.

Učestvovaće 12 učenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz sledećih srednjih škola:

- Srednja škola za ekonomiju, pravo i administraciju - Beograd

- Pravno poslovna škola "Beograd“ - Beograd

- Bogoslovija Svetog Jovana zlatoustog - Kragujevac

- Bogoslovija Svetog Save - Beograd

- Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj“ - Novi Sad

- Filološka gimnazija - Beograd

- Vojna gimnazija - Beograd

- Ekonomska škola "9. Maj“ - Sremska Mitrovica

- Karlovačka Gimnazija - Sremski Karlovci

Smotru će uveličati hor Hrama Sv.Jovana Vladimira iz Beograda sa dirigentom Urošem Stepanovićem.

Smotru je 2003. godine osmislio i iz godine u godinu uspešno vodi protojerej Vladimir Zamahajev paroh Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Cilj smotre je da pravoslavna Crkva sa poverenjem otvori mladim ljudima još jedno mesto na kojem će moći da se bave kvalitetnim duhovnim aktivnostima, kao i da budu podstaknuti na pronalaženje svog ličnog, unutrašnjeg duhovnog puta koji će ih voditi kroz život.

Specifičnost ove manifestacije je bogoslužbeni prostor hrama u kojem govornici proiznose svoje misli o duhovnom životu.

Za prethodnih dvanaest godina, koliko smotra postoji, sa amvona tri beogradska hrama, počevši od stare bežanijske crkve, čule su se besede više od 150 mladih govornika, koji su pozivali na ljubav, mir, toleranciju, ali su i oštro ukazivali na negativne pojave u društvu i nemirenje sa njima.

Crvena nit koja spaja ove govornike niz godina unazad je entuzijazam i energija mladih, umnih ljudi, kao i ljubav i strpljenje njihovih profesora, da uprkos surovom okruženju istraju u svom radu, da parafraziram apostola Pavla (1.Kor 1,23), nekima na sablazan, a nekima kao ludost.

Čule su se reči na jezicima kojima je hrišćanstvo blisko kao što je latinski, staroslovenski, srpski, ali i na jezicima koji sa hrišćanstvom imaju malo veza kao što su japanski ili arapski jezik.

Sve ovo ukazuje da Crkva u našem vremenu nije zaboravila svoju misiju i ideal Hristove spasiteljne otvorenosti prema svim pojedinačnim ljudskim ličnostima, čitavim narodima i celokupnoj tvorevini u ovom svetu. Crkva na ovaj način želi da  podstakne srednjoškolce kako bi svoje talente umnožavali u slavu Božiju, i podstakli ih na unutrašnju borbu za duhovno usavršavanje i traganjem za svojim putem u Carstvo Božije i pronalaženje sopstvenog puta prema Hristu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.