Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tribunal radi i posle suđenja"

Hag -- Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar danas govorio o 12 ključnih funkcija suda i posle suđenja.

"Tribunal će morati da nastavi da obavlja neke od funkcija čak i kad se prvostepeni i žalbeni postupci okončaju", rekao je Pokar u obraćanju pravnim savetnicima ministarstava inostranih poslova članica Ujedinjenih nacija. Obavljanje tih funkcija je, po Pokaru, neophodno radi očuvanja uticaja i uvećanja doprinosa Tribunala društvima na prostoru SFRJ.

Prva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 12 "preostalih funkcija" koje će nadživeti Tribunal, navodi Pokar, jeste suđenje preostalim beguncima od međunarodne pravde koji budu uhapšeni po prestanku rada Međunarodnog suda. Slede, zatim, funkcije revizija ranije donetih presuda, prepuštanja predmeta nacionalnim pravosuđima i nadzora izvršavanja presuda i izdržavanja zatvorskih kazni koje je izrekao Tribunal.

Po prestanku rada Tribunala, i dalje će, ukazuje Pokar, morati da se vode postupci za nepoštovanje suda i davanje lažnih iskaza i da se sprečavaju dvostruka suđenja za iste zločine pred nacionalnim sudovima. Ostale ključne "preostale funkcije", po Pokaru, jesu program za zaštitu svedoka, pitanja vezana za advokate odbrane i pravnu pomoć, rešavanje o zahtevima za kompenzaciju, staranje o arhivama, informisanje javnosti i pitanja ljudskih resursa.

Neke od "preostalih funkcija" Tribunala, ukazao je Pokar, mogle bi da se prenesu na druga tela Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.