Tri prstena za odbranu neba Srbije

Izvor: Večernje novosti, 15.Feb.2017, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri prstena za odbranu neba Srbije

Kako će Srbija koristiti nove protivvazdušne raketne sisteme koje nabavlja u Rusiji i Belorusiji SISTEM protivvazdušne odbrane Srbije, po okončanju pregovora o nabavci naoružanja sa Rusijom i Belorusijom, činiće tri prstena zaštite. Najširi će činiti sistem S-300, koji će biti zaštićen raketama srednjeg dometa "tunguska". Poslednju liniju odbrane činiće PVO sistem "tor", čija će nabavka biti definisana tokom predstojeće posete Beogradu predsednika Belorusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Aleksandra Lukašenka. - Svaki raketni sistem mora da bude zaštićen drugim sistemom, kako bi mogao nesmetano da dejstvuje - objašnjava sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha. - Izolovan, izložen je neprijateljskoj vatri i bez većih šansi. Važno je zato da bokove S-300, čije rakete dobacuju i do 150 kilometara, brane PVO sistemi srednjeg i kratkog dometa. "Tunguska" i "tor", o čijoj nabavci se pregovara, idealni su za ovu namenu i sa S-300 čine jedinstvenu celinu. Sastav paketa naoružanja koji će stići iz Belorusije biće poznat već u aprilu, kada će Srbiju posetiti delegacija predstavnika armije i namenske industrije Belorusije predvođena predsednikom Lukašenkom. Konačnom stisku ruke povodom nabavke aviona i raketa, prethodiće osnivanje mešovitog tela za vojnu saradanju dve države. Vojna saradnja sa Minskom biće organizovana gotovo po istom modelu kako je ustrojena sa Ruskom Federacijom. Avioni "mig 29" koji će stići iz Rusije dobiće najmodernije naoružanje i u narednim godinama činiće okosnicu borbene moći srpskog ratnog vazduhoplovstva. Plan vojnog vrha je da, po usaglavanju svih detalja primopredaje, tri beloruska "miga" rezerviše za obuku pilota, dok će ostatak letelica pristiglih iz Minska raspored dobiti u sistemu zaštite vazdušnog prostora Srbije. Prva dva "miga", prema saznanjima "Novosti", u Batajnici se očekuju već polovinom marta. Odmah po sletanju počeće i posao njihovog remonta i modernizacije u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović". Dinamika remonta i detaljan plan korišćenja, ipak, biće poznat posle preciziranja svih detalja posla - donacije Belorusije. SELEKCIJA PILOTA VOJSKA Srbije priprema se za ubrzanu selekciju pilotskog kadra za letenje na "migovima 29". Plan je da se ove godine napravi izbor i počne obuka ljudstva koje će se naći u kokpitu ovih letelica. Ministarstvo odbrane, istovremeno, traži način za poboljšanje materijalnog položaja pilota i popularizaciju njihovog poziva. Proces započet donacijom ruskim aviona, prema planovima Vojske Srbije, biće kompletno završen 2020.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sa novim naoružanjem, Srbija će imati tri kruga odbrane: Ovakav sistem nemoguće je probiti!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Feb.2017, 10:27

Sistem protivvazdušne odbrane Srbije, po okončanju pregovora o nabavci naoružanja sa Rusijom i Belorusijom, činiće tri prstena zaštite...SRBIJA POSTAJE VOJNA SILA BEZ PREMCA U REGIONU: Iz Belorusije stiže 12 "migova 29" i dva diviziona S-300....Najširi će činiti sistem S-300, koji će biti...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.