Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2017, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina oružjem na najvišem nivou od Hladnog rata

STOKHOLM - Svjetska trgovina oružjem dostigla je svoj vrhunac od završetka "Hladnog rata", navodi se u studiji Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.

Na porast ove trgovine najviše utiče sukob na Bliskom istoku, tenzije u Južnom kineskom moru i situacija u zemljama koje se graniče sa Rusijom, navodi se u studiji.

SAD su ubjedljivo najveći svjetski izvoznik naoružanja i imaju 33 odsto svjetskog tržišnog učešća. Rusija je druga, a Kina >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << treća.

U američkim isporukama oružja od prošle godine bilo je mnogo skupog i strateškog naoružanja, prenosi Si-En-En.

Ova zemlja je u petogodišnjem periodu isporučila oružje u najmanje 100 zemalja svijeta, što je znatno više od bilo koje druge zemlje-izvoznika.

Od ukupnog naoružanja koje su SAD izvezle u posljednjih pet godina, 47 odsto je završilo na Bliskom istoku.

Najveći kupci su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska.

Najveći skok potražnje je upravo u Saudijskoj Arabiji sa 212 odsto i u Emiratima 245 odsto.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Svetska trgovina oružjem na najvišem nivou od Hladnog rata

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2017

Svetska trgovina oružjem dostigla je svoj vrhunac od završetka "Hladnog rata", navodi se u studiji Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja...Na porast trgovine najviše utiče sukob na Bliskom istoku, tenzije u Južnom kineskom moru i situacija u zemljama koje se graniče sa Rusijom,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.