Trešnjev: Nema protekcije, tajkuni neće pobeći izvršiteljima

Izvor: Radio 021, 31.Okt.2014, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trešnjev: Nema protekcije, tajkuni neće pobeći izvršiteljima

Predsednica Komore izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev izjavila je da privatni izvršitelji kad izvršavaju ne biraju slučajeve po okolnostima vezanim za ličnost i da im niko nije pobegao, pa neće ni tajkuni.

Ona je za novi broj magazina Nedeljnik rekla da je privatni izvršitelj dužan da predmete uzima u rad onim redom kako ih je primio, i da nisu moguć nikakav "slučajni odabir", niti "preskakanje iz prijateljskih", političkih ili drugih razloga.

Komora izvršitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vrši redovan nadzor nad radom izvršitelja i da do sada nikakve nepravilnosti u tom smislu nisu utvrđene, rekla je predsednica.

Upitana da li će privatni izvršitelji smeti da zakucaju na vrata "tajkuna", ili će se usredsrediti samo na "obične građane" koji ne mogu da plate obaveze zbog loših ekonomskih prilika, Trešnjev je odgovorila da "nikakve okolnosti vezane za ličnost izvršnog dužnika nisu od uticaja za vođenje postupka".

"Imamo situacije da nas dužnici zovu i pitaju zašto su oni dobili zaplenu zarade ili penzije. Kada im objasnimo ceo postupak - koja je procedura i kako radimo, ne dešava se retko da žele da nas angažuju u postupcima gde su oni poverioci, dakle, kada neko njima nešto duguje", izjavila je Trešnjev.

Postupak za namirenje potraživanja za komunalne i slične usluge, način zaplene plata i penzija, kao i tarifa izvršitelja, predmet su pritužbi građana, što je konstatovano u godišnjem izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića.

Trešnjev tvrdi da je "dosadašnja praksa rada izvršitelja pokazala da građani koji ne plaćaju račune, najčešće, nisu ekonomski ugroženi". Po njenim rečima, privatni izvršitelji su u protekle dve godine obavili više od 140.000 postupaka, a da je vreme trajanja izvršnog postupka skraćeno sa 635 na 100 dana.

Poverilac može da odabere koga će da izabere da mu izvrši presudu ili verodostojnu ispravu - sudskog ili privatnog izvršitelja. Međutim, za prinudnu naplatu dugovanja za komunalne i slične usluge isključivo su nadležni privatni izvršitelji.

Trešnjev je ocenila da prvi efekat uvođenja ove profesije u pravni sistem Srbije, jeste uspostavljanje finansijske discipline. "To predstavlja značajnu satisfakciju velikom broju onih građana koji uredno izmiruju finansijske obaveze", izjavila je Trešnjev uz ocenu da "u našoj zemlji postoji višedecenijska navika, istina manjeg broja građana, da prosto ne plaćaju račune".

Po njenim rečima, većina dosadašnjih izvršenja odnosila se na novčani deo imovine dužnika - plate, penzije ili novca koji dužnik ima u banci. Pored toga, bilo je i plenidbe pokretne i nepokretne imovine, a u manjoj meri i akcija i drugih hartije od vrednosti. "Vrednost zaplenjene imovine izražava se u stotinama miliona dinara", izjavila je Aleksandra Trešnjev.

Ona tvrdi da je "zanemarljiv" procenat predmeta u kojima nastaje "bilo koja vrsta neprijatnosti" i da se "najveći broj predmeta realizuje bez ikakvih problema, jer je većina dužnika svesna da svoje obaveze mora izvršiti i traži se jedino neki modalitet koji bi bio najpogodniji".

"Izvršitelji izlaze u susret ovakvim zahtevima dužnika u meri u kojoj je to moguće. Najveći broj predmeta završi se medijacijom - posredovanjem izvršitelja između poverioca i dužnika u cilju nalaženja optimalnog rešenja, prihvatljivog za obe strane", navela je predsednica Komore izvršitelja Srbije.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Predsednica Komore: Izvršitelji ne biraju slučajeve

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 00:17

Predsednica Komore izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev izjavila je da privatni izvršitelji kad izvršavaju ne biraju slučajeve po okolnostima vezanim za ličnost i da im niko nije pobegao, pa neće ni tajkuni...Ona je za novi broj magazina Nedeljnik rekla da je privatni izvršitelj dužan da predmete...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.