Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treće večeri na "Zapletu 08" prikazan komad "Ne oklevaj, improvizuj"

BANJALUKA - Raznolikost žanrova u komadima koji su do sada viđeni, sam kvalitet istih, te domaćinska atmosfera u Gradskom pozorištu "Jazavac" učinili su opravdanim slogan Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 08".

Slogan pod nazivom "Oprez", u smislu obraćanja pažnje na mlade glumce, samo pozorište, a i kulturu uopšte, stopio se sa činjenicom da kultura Banjaluke, a i mnogo šire regije trenutno stanuje na adresi "Jazavca", odnosno na Festivalu mladog glumca. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << utorak, treće takmičarske i četvrte večeri festivala ovdašnja publika vidjela je nešto sasvim novo.

Riječ je o predstavi "Ne oklevaj, improvizuj" Ustanove kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda. Predstava je autorski projekat Srđana Karanovića, profesora na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU). Na samom početku komada profesor, iza čijih leđa sjedi devet glumaca, obraća se prisutnima u sali riječima da su oni jedina publika koja će ikada gledati ovu predstavu. Predstava, kako reče profesor, nema pisca ni reditelja, jer eto, on i njegova klasa sa FDU, koja je diplomirala prije tri godine, nije imala novca da ih plati. Stoga, na večernjoj sceni "Jazavca" glumci Iva Kevra, Jelisaveta Karadžić, Brankica Sebastijanović, Ivana Dudić, Anita Stojadinović, Jovana Gavrilović, Bogdan Bogdanović, Stefan Radonjić, Dušan Matejić i Miloš Đurović radili su sve ono što su im profesor i publika zadavali. Dvadesetak vježbi improvizacije, koliko je viđeno na večernjoj sceni "Jazavca", nije ostavilo utisak samo da je publici prijala igra na "prvu loptu" i bila svojevrsno osvježenje. Mnogo značajnija je spoznaja da Beograd, Srbija i sa njima cijeli region, na osnovu samo jedne klase sa FDU, za budućnost glumačke scene ne moraju da brinu. Naravno, tako će biti ako priliku prije svega dobije ono na šta se odnosi gorepomenuta misao, a to je talenat. Najraskošnija u talentu i najraspoloženija pri izvođenju predstave bila je Jelisaveta Karadžić. Ona je nagrađena za glumicu večeri i sa "Zapleta" je kući odnijela prvu nagradu u karijeri. Važno je pomenuti i to da se predstava nakon dvadeset izvođenja sa velikim odzivima publike prvi put pojavila i na jednom festivalu.

"Pomoću improvizacije i stotinak vežbi, koliko smo radili na fakultetu i iz kojih svaki put nastaje nova predstava, naročito dobro prolazimo na kastinzima. Mehanizam razmišljanja, aktivnih predloga i kačenje za partnera jednostavno nam bolje idu nego drugima", kazala je Karadžićeva otkrivajući prednost teatra improvizacije koji je inače nastao šezdesetih godina prošlog vijeka u SAD kao preteča stendapa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.