Treća doživotna robija za lidera Muslimanske braće

Izvor: Blic, 16.Sep.2014, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća doživotna robija za lidera Muslimanske braće

Egipatski sud osudio je danas lidera Muslimanske braće Mohameda Badijea i još 14 islamista na doživotnu robiju zbog podsticanja na nasilje tokom prošlogodišnjih protesta u kojima je šest osoba poginulo.

Badije (71) je, u druga dva odvojena procesa, već osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao i na smrtnu kaznu zbog podsticanja nasilja u kom su u avgustu prošle godine poginula dva policajca.

U najnovijem izricanju presude, Badije je osuđen zbog podsticanja nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u julu prošle godine u zapadnom predgrađu Kaira.

Posle svrgavanja Mohameda Morsija prošle godine, nakon masovnih demonstracija protiv njegove vlasti, egipatske snage bezbednosti su započele operaciju slamanja njegovog pokreta Muslimanska braća kao i drugih islamista.

Tokom tih akcija snaga bezbednosti ubijeno je na stotine Morsijevih pristalica u uličnim sukobima, dok je na desetine hiljada pritvoreno.

Snage bezbednosti su pre godinu dana nasilno rasterale dva velika kampa u Kairu sa Morsijevim simpatizerima i sledbenicima i tada je došlo do najgoreg masovnog ubijanja u modernoj egipatskoj istoriji.

Egipatske vlasti optužile su Muslimansku braću za niz napada na snage bezbednosti i označile su pokret kao terorističku organizaciju. Muslimanska braća odbacuju te optužbe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.