Traži se mjesto više u sarajevskim školama

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2015, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se mjesto više u sarajevskim školama

Iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo reagovali su na zahtjeve nekoliko škola da im se dozvoli proširenje plana upisa.

Naime, u Sindikatu raspolažu informacijom da bi se moglo desiti da se tim školama, u najvećem broju gimnazijama, dozvoli upis po još dva učenika u svako odjeljenje.

''Neke gimnazije su podnijele zahtjev za proširenje plana upisa, a s druge strane tehničke i zanatske škole nisu popunjene. Slobodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mjesta ima i u Četvrtoj, Petoj i Dobrinjskoj gimnaziji, Gimnaziji Ilijaš i u KŠC-u. Ako se uzme u obzir da je Sindikat potpisao sporazum sa ministrom obrazovanja, nauke i mladih KS-a da odjeljenja prvoga razreda ove godine broje 25 učenika, da plan upisa bude prema interesu privrede i škola i da neće mijenjati plan upisa, odnosno stavljati prijedlog na Vladu, onda je pred nama zaista nešto neprihvatljivo. U Sporazumu je također navedeno kako u planu upisa, ministar može dozvoliti da bude i manje učenika u razredu za struke koje su deficitarne'', priča  Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS-a i dodaje kako se u Sindikatu slažu kada se završi upis da se vidi situacija sa brojem prijavljenih i brojem upisanih, da se nađe modus, ali da se dozvoli formiranje novih odjeljenja, a ne pretrpavanje formiranih razreda, javilo je Oslobođenje.

S obzirom da je ove školske godine u prve razrede srednjih škola upisano 900 učenika manje nego prošle godine, Bešlić navodi kako bi formrianje novih razreda pomoglo i u rješavanju zbrinjavanja tehnološkog viška, koji je javlja posebno u stručnim školama, gdje su angažovani inženjeri, VKV maistori i sl.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.