Traže veću bezbednost Bele kuće

Izvor: B92, 22.Sep.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže veću bezbednost Bele kuće

Američka tajna služba namerava da poveća prisustvo svojih agenata oko Bele kuće i da pojača sigurnosne mere posle bezbednosnih incidenata za samo dva dana.

Neimenovani obaveštajni zvaničnik rekao je u izjavi za tu TV mrežu da će broj agenata koji patroliraju oko Bele kuće biti mnogo veći, a njihov zadatak će da bude da "tragaju za osobama koje ne liče na turiste".

Među drugim planiranim merama su i bolji video nadzor, odnosno veći broj sigurnosnih kamera. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dva incidenta za samo dva dana prošle sedmice dovela su u pitanje mere bezbednosti oko službene rezidencije američkog predsednika na vašingtonskoj Aveniji Pensilvanija 1600.

U petak je Omar Gonzales, ratni veteran koji boluje od posttraumatskog sindroma, preskočio ogradu na severnoj strani i došao do glavnog ulaza u Belu kuću, a kod njega su pronađeni nož na sklapanje i nazubljeno sečivo.

Obama je samo nekoliko minuta ranije sa ćerkama otišao helikopterom sa južnog dela dvorišta. Gonzalesu za ovaj prestup preti kazna do 10 godina zatvora, a danas bi trebalo da se pojavi pred sudom.

Dan posle njegovog hapšenja i u subotu je uhapšen još jedan čovek u zabranjenoj zoni Bele kuće. Tajna služba je priznala da su njeni agenti trebalo brže da reaguju i zaustave dvojicu uljeza, ističući da se vodi istraga o oba slučaja i da se preispituju bezbednosne mere.

Republikanski kongresmen Piter King zatražio je punu istragu o ovim događajima, kao i slušanje u Kongresu kako bi se utvrdilo da se određene izmene uvedene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.