Traže smjenu direktora Tehnološke škole u Banjaluci

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Maj.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže smjenu direktora Tehnološke škole u Banjaluci

Smijenite direktora Tehnološke škole u Banjaluci Dejana Čuturu, ili ćemo ga mi razrješiti dužnosti – jasan je stav Ministarstva prosvjete upućen školskom odboru ove škole.

Nalog je uslijedio nakon odbijanja inicijative republičkog prosvjetnog inspektorata, koji je utvrdio višestruke nepravilnosti u radu direktora ove škole.

“Konkretno utvrđeno je da procedura prijema profesora fizičkog vaspitanja provedena u suprotnosti odredbama zakona. Takođe nepravilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su utvrđene i kada je riječ o podjeli časova praktične nastave”, izjavila je Dušanka Makivić portparol Inspektorata RS, prenosi ATV.

A upravo utvrđivanje nepravilnosti u raspodjeli časova je i najveći problem, tvrdi direktor. Kaže, iako je profesor matematike više od petnaest godina, nemoguće je primjeniti 40 časova radne nedjelje u slučaju frizera kojima je norma 28 časova. Tvrdi da,  iako se u više navrata obraćao ministarstvu, nije dobio odgovor.

“Prethodni inspektori su to isto konstatovali ali niko nije pokretao nikakvo rješenje.  To je suprotno od zadnjeg inspektora koji nam je bio ovde, Boška Stojakovića koji je naložio da dva nastavnika ne mogu da predaju u prvom razredu u jednoj grupi frizera, što je nemoguće uklopiti u 40 časova”, kaže Čutura.

Čutura, u svemu vidi lični interes inspektora, koji je vršio kontrolu, da ga smjeni. Iz Inspektorata poručuju, da inspektor nije taj koji može procjeniti da li će njegova inicijativa biti prihvaćena, kao i da je profesor zaposlen mimo zakonske procedure. I dok Čutura problem vidi u primjeni pravilnika i inspektoru koji je vršio kontrolu, iz Inspektorata poručuju da su sve radili po zakonu.

“Inspektor niti u jednom segmentu nije izlazio izvan svojih ovlašćenja. Svakako da direktor kao odgovorno lice u pravnom smislu ima mogućnost ulaganja žalbe drugostepenom organu kao što je to resorno ministarstvo”, rekla je Makivić.

Žalbu Čutura i najavljuje.  Matematički, do jedanaestog juna ostalo je još petnaest dana, do kada školski odbor ima rok da ga smijeni.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.