Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Travnik: Građani upozoravaju na masovno trovanje napuštenih pasa

Masovno trovanje napuštenih pasa prisutno je u Travniku poslednjih meseca, upzorava Udruženje za zaštitu životinja "Avlijaner", u kojem ističu da građani sve češće na ulicama pronalaze otrovane pse, te da situacija izmiče kontroli.

- Pre nekoliko meseci, napušteni psi u Travniku su u noćnim satima i ubijani iz oružja, i to većinom sterilizovani i socijalizovani psi, a o svemu su obavešteni i policija i Opština Travnik. Smatramo da je Opština Travnik odgovorna za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanje u gradu - kažu u ovom Udruženju.

Podsećaju da Zakon o zaštiti životinja BiH ne dopušta eutanaziju životinja, osim u slučajevima neizlečivih ili zaraznih bolesti, koje mogu da ugroze ljude, te životinja koje su opasne za okolinu, dok i u tom slučaju životinje eutaniziraju veterinari.

Pomoćnik načelnika Opštine Travnik Abid Drobo rekao je Feni da je u neformalnim razgovorima građana čuo priče o pojavi trovanja napuštenih pasa u Travniku, ali da zvaničnu informaciju o tome nema.

Kako je istakao, Opština je uključena u aktivnosti sterilizacije i kastracije pasa, te pokušava pronaći lokaciju za izgradnju skloništa za pse, ali pri tome nailazi na probleme.

- Opština traži lokacije, ali ključni problem je to što građani na njima ne žele azil. O tome je raspravljalo Opštinsko veće, bilo je ponuđeno 18 lokacija, provode se javne rasprave, ali još nismo uspeli naići na razumevanje lokalnog stanovništva. Odgovaraju, uglavnom, da ne žele azile na njihovom terenu - kazao je Drobo.

Policija: Nisu prijavljeni slučajevi trovanja psa

Portparol Srednjobosanske županije (SBŽ) Rusmir Prohan rekao je Feni da policiji nisu prijavljeni slučajevi trovanja napuštenih pasa u Travniku, ali je dodao da je Krivičnim zakonom Federacije BiH, za mučenje i ubijanje životinja predviđena novčana kazna do šest meseci zatvora.

Jednogodišnja kazna zatvora može se izreći osobama koje muče i ubiju životinju radi pribavljanja imovinske koristi ili životinju koja pripada zaštićenoj vrsti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.