Tranzit Merkura: Evo kako da vidite iz Beograda

Izvor: Mondo, 07.Maj.2016, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tranzit Merkura: Evo kako da vidite iz Beograda

U ponedeljak 9. maja u popodnevnim časovima planeta Merkur će biti ispred Sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počeće u 13:12, a završiće se u 20:40. Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19:53, "silazak" Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16:57. Međutim, ako bude lepo vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Beograđani će moći da posmatraju prolaz Merkura s Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca.

Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom. Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.

Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa.

Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju.

Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti Severnog Atlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.