Transparentnost: Objaviti ko su sve savetnici Vlade

Izvor: Press, 21.Okt.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost: Objaviti ko su sve savetnici Vlade

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da bi Vlada trebalo da objavi ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade.
Foto:B92.net
Osim toga, oni traže da se objavi i kakva ovlašćenja imaju ti savetnici “kako bi se sprečile razne vrste prevara”.
TS podseća da mnoga bitna pitanja u vezi sa radom savetnika uopšte nisu zakonski uređena, uključujući i eventualni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sukob interesa jer oni nemaju ni svojstvo javnih funkcionera, ni status državnih službenika, zbog čega bi Vlada trebalo da donese akte kojima bi rad savetnika bio preciziran. 

Kako TS navodi, povod za takav apel je slučaj čoveka, koji je predstavljajući se kao savetnik u kabinetu premijera Srbije, uzeo 33 hiljade evra mita da bi sprečio hapšenje. 

"Ovaj slučaj ukazuje da građani i dalje misle da preko veza u izvršnoj vlasti mogu da utiču na rad policije i tužilaštva, a takve prevare ne bi bile moguće ili bi bile manje verovatne kada bi građani mogli da provere ko sve savetuje predsednika i potpredsednike Vlade i kakva zaduženja i ovlašćenja ima", navodi se u saopštenju TS. 

TS navodi i da je nekoliko puta od Vlade pokušala da dobije informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, ali ni jednom nije dobila odgovor.
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.