Trampov mandat biće drugi najkraći u istoriji SAD, a evo koliko će trajati

Izvor: Blic, 19.Feb.2017, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trampov mandat biće drugi najkraći u istoriji SAD, a evo koliko će trajati"

Ronald P. Fajnman, profesor američke istorije 20. veka koji je nedavno objavio knjigu o nesrećnim sudbinama američkih lidera, tvrdi da će mandat Donalda Trampa na mestu 45. predsednika SAD biti drugi najkraći mandat u istoriji Amerike.

Prema Fajnmanovim rečima, Trampa će se u Beloj kući zadržati između 31 i 199 dana, odnosno "između 31 dan koliko je na mestu predsednika proveo Vilijam Henri Harison 1841. godine pre nego što je umro od upale pluća i 199 dana koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je predsednik bio  Džejms  A. Garfild pre nego što je na njega izvršen atentat 1881. godine.

Čak iako njegova mandat potraje duže, profesor Fajnman predviđa da je on malo verovatno da potraje 16 meseci i pet dana koliko je trajao mandat 12. predsednika Zakarija Tejlora, koji je umro od digestivnog oboljenja 1850. godine.

Za razliku od navedenih primera, predsednik čiji je mandate skratila smrt, Fajnman veruje da će Tramp biti smenjen ili prisiljen da podnese ostavku u roku od nekoliko nedelja.

Profesor zato smatra da je "Pens predsedništvo" neizbežno, što se odnosi na Majka Pensa, koji bi preuzeo funkciju predsednika ako Donald Tramp napusti vođenje zemlje.

Njegovo predviđanje dolazi nakon što je Bela kuća priznala pre nekoliko dana da Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin nije rekao istinu o razgovoru sa ruskim diplomatom.

Profesor Fajnman, koji predaje na Univerzitetu Atlantik na Floridi, kaže da je biznismen koji je postao političar, generalno nedorastao toj funkciji.

- Mnogi spoljnopolitički stručnjaci tresu glavom zbog Trampovog nedoličnog ponašanja i jezika svaki put kada govori u javnosti ili objavi komentar na Tviteru, ali i njegove nestabilnosti i bezobzirnosti - kaže Fajnman, navodeći kao primer Trampovu odluku da, nakon što je Severna Koreja lansirala raketu, održi bezbednosni sastanak javno, što je prema Fajnmanovim rečima, znak njegovog neuspeha da se ponaša odgovorno.

Ipak, u američkoj istoriji nikada nijedan predsednik nije smenjen, iako je to pokušano u vreme Bila Klintona, ali je oslobođen od strane Senata. Ričard Nikson je podneo ostavku pre nego što je mogao da bude smenjen zbog ozbiljne zloupotrebe otkrivene u Votergejt skandalu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Trampov mandat biće drugi najkraći u istoriji SAD, a evo koliko će trajati

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2017

Ronald P. Fajnman, profesor američke istorije 20. veka koji je nedavno objavio knjigu o nesrećnim sudbinama američkih lidera, tvrdi da će mandat Donalda Trampa na mestu 45. predsednika SAD biti drugi najkraći mandat u istoriji Amerike...Prema Fajnmanovim rečima, Trampa će se u Beloj kući zadržati...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.