Tragična i moćna priča o usamljenom Nemcu koji je odbio da salutira Hitleru

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragična i moćna priča o usamljenom Nemcu koji je odbio da salutira Hitleru

Ozloglašeni pozdrav “Sieg heil” (Živela pobeda), koji je Nacionalsocijalistička partija usvojila 1930-tih godina, postao je obavezan za sve nemačke građane, kao dokaz lojalnosti fireru, partiji i naciji. August Landmeser, jedini Nemac koji je na mitingu 1936. odbio da podigne desnu ruku u znak pozdrava Hitleru, bio je lojalan nacista.

Godine 1931. pridružio se Hiterovoj partiji, koja će ubrzo postati jedina legalna, i napredovao je u njoj.

Dve godine kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaljubio se u Jevrejku Irmu Ekler da bi je 1935. zaprosio.

Kada se saznalo za njegovu vezu sa Jevrejkom, Landmeser je isključen iz partije. Par je hteo da se venča u Hamburgu, ali su odbijeni u skladu sa novouvedenim Nirnberškim zakonima.

Oktobra 1935. dobili su prvu ćerku Ingrid, a 13. juna 1936. Landmesser je izrazio protest prekrstivši ruke na skupu povodom porinuća novog nemačkog ratnog broda.

U masi ljudi koji su držali ruke visoko podignute ispred sebe, njegov protest je upao u oči.

Godine 1937. Landmeser je zajedno s porodicom pokušao da pobegne u Dansku, ali su ga zadržali na granici i optužili za “vređanje rase” i “obešćašćenje rase”.

Godinu dana kasnije, oslobođen je zbog nedostatka dokaza i savetovano mu je da okonča vezu sa Irmom Ekler. Ne želeći da napusti majku svog deteta, Landmesser je ignorisao želju nacista da bi 1938. bio osuđen i proveo je skoro tri godine u koncentracionom logoru.

Više nikada nije video ženu i dete.

Tajna policija je uhapsila i Irmu Ekler, koja je nosila drugu devojčicu. Porodila se u zatvoru, a ubrzo posle toga su je poslali u ženski koncentracioni logor.

Pretpostavlja se da je 1942. premeštena u nacistički zavod za “eutanaziju”, gde je ubijena u gasnoj komori sa još 14.000 drugih logoraša.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.