Izvor: Politika, 02.Sep.2015, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalni ritmovi Indije

Koncert klasične indijske instrumentalne muzike ansambla „Laja, Tal, Samvad” priređen je u Kolarčevoj zadužbini. Program je organizovala ambasada Indije u Beogradu saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju iz Nju Delhija, povodom obeležavanja 69. Dana nezavisnosti Indije.

Publici se na tradicionalnim indijskim instrumentima predstavio petočlani sastav predvođen Panditom Sadanandom Naimpalijem. Ovi perkusionisti istražuju različite aspekte i složenosti laje, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znači brzinu i tempo, i tala, koji označava ritmičko ponavljanje u tradicionalnoj hindustanskoj i karnatskoj muzici odnosno muzičkim pravcima sa severa i juga Indije. Oni su sve numere sa repertoara izveli u različitim tradicionalnim ritmovima, iz oba muzička pravca.

Koncertu je prisustvovala i ambasadorka Indije Narinder Čauhan.

Ansambl će večeras gostovati u novosadskom, a sutra uveče u zrenjaninskom kulturnom centru.

A. K.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.