Torlakove vakcine adekvatna zamena

Izvor: RTS, 17.Apr.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Torlakove" vakcine adekvatna zamena

Nestašica petovalentnih vakcina na tržištu Srbije biće rešena tako što će deca biti vakcinisana i revakcinisana domaćim "Torlakovim" vakcinama. Distribucija vakcina već je počela.

Da li su domaće vakcine dobre, da li su zastarele, da li su deca bezbedna - roditelji i stručna javnost o ovome diskutuju više od dve nedelje. Trovalentnu vakcinu, koju će deca primati "Torlak" proizvodi oko 80 godina.

Direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dr Vera Stoiljković, tvrdi da su "Torlakove" vakcine apsolutno bezbedne i da je njihov kvalitet proveren dvaput.

"Prvo ide set kontrola u 'Torlaku', pa onda u Agenciji za medicinska sredstva. Obezbeđeno je 195 hiljada doza, odnosno tačno onoliko koliko je predviđeno planom potreba koji je napravio Bataut", objašnjava dr Vera Stoiljković.

Nekada je "Torlak" izvozio svoje proizvode u 120 zemalja, a danas u svega nekoliko. Dugo se spekulisalo o njegovoj sudbini.

"'Torlakova' prodaja na taj način nije bila razmatrana - budućnost, ali je bilo razmatranja u smislu partnerstva. Mi smo načinom na koji smo radili, vraćenim dugovima, napravili pozitivan bilans i vratili se u smilsu da nema potrebe da Torlak bude prodat, da mu ne treba strateški partner. 'Torlaku' treba država da ga podrži", dodaje direktorka Instituta.

"Torlak" proizvodi vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i beseže vakcinu, takođe i podloge i alergene.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela podela Torlakovih vakcina

Izvor: B92, 17.Apr.2014

Beograd -- Nestašica petovalentnih vakcina na tržištu Srbije biće rešena tako što će deca biti vakcinisana i revakcinisana domaćim "Torlakovim" vakcinama...Distribucija vakcina već je počela, javlja RTS...Da li su domaće vakcine dobre, da li su zastarele, da li su deca bezbedna - roditelji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.