Tokom leta – njuška uvek blizu slavine

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokom leta – njuška uvek blizu slavine

Voda čini i do 75 odsto telesne mase odraslog psa, pri čemu nivo vode u organizmu varira od ugojenosti životinje. Zato i ne čudi što se ljubimci s više apetita obrušavaju na činije s vodom nego s hranom.

Bez hrane, kažu, pas može da izdrži i tri nedelje, ali bez vode ne može ni nekoliko dana. Da života bez vode nema, opšte je poznato, ali tečnost i osveženje teme su o kojima mislimo već s prvim toplim danima. Pas, kao i čovek, da bi redovno obavljao sve svoje vitalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << funkcije, mora da uzima dovoljno vode. Ona je ključna za regulaciju telesne temperature, varenje hrane, odvajanje hranljivih materija od nepotrebnih… Zahvaljujući vodi, one kruže organizmom psa i snabdevaju ćelije preko potrebnom energijom, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Koliko puta smo bili svedoci radosti našeg četvoronožnog prijatelja, kad mu posle duge šetnje po toplom danu pružimo činiju napunjenu svežom i hladnom vodom, ili okrenemo ručku na slavini sa crevom. Utisak je da se pas, kao i čovek, uvek s više apetita obruši na vodu nego na porciju hrane. Zdrav pas, prema tumačenju stručnjaka, u proseku dnevno treba da popije oko 60 mililitara vode po kilogramu telesne težine. Kod štenaca je situacija nešto drugačija, ali se uzima da kučence treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata, pri čemu se vlasnicima savetuje praćenje količine vode koju štene unosi.

Naučnici ukazuju da voda čini i do 75 odsto telesne mase odraslog psa, pri čemu nivo vode u organizmu varira od ugojenosti životinje. Deblji psi, tako, mogu da budu i na svega 50 odsto vode, koja je kod „vitkijih” obično između 56 i 75 odsto sadržaja organizma. Unos tečnosti važan je kod svakog živog bića, ali kod pasa i nešto više. Zato što psi gube vodu dahtanjem, varenjem u crevima i sistemu za preradu hrane, ali i kroz pluća i bubrege. Ovako potrošena tečnost mora da se nadoknađuje, što se svakom vlasniku nameće kao jedna od prvih i najvažnijih obaveza pri nabavci ljubimca – nadohvat šape ili njuške uvek mora da ima količinu pitke i sveže vode, koja mu je potrebna.

Koliko vode je potrebno

Verovatno je svaki vlasnik kućnog ljubimca razmišljao o količini vode koju njegov pas dnevno popije, ali i uvideo da nivo tečnosti koju životinja uzima varira i zavisi od više faktora. Među najvažnijima je nivo fizičke aktivnosti jer, što se pas više kreće, trči ili izvodi u šetnje, biće više žedan. Polarni psi, koji vuku sanke, smatraju se najvećim potrošačima vode, što je imajući u vidu napore ovih radnih pasa, sasvim razumljivo. Tokom puta koji traje od 10 do 15 dana (za Aljasku nije čudo da ljudi sa psima savlađuju izuzetno veklike razdaljine) haskijima je potrebno oko 6 litara vode svakog dana. To je, prevedeno na nas, situacija u kojoj čovek dnevno popije čak – 72 čaše. Obezbeđivanje potrebne količine tečnosti u polarnim krajevima poseban je problem, kao što je zbog toga i ishrana ovih životinja specifična, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Potrebe pasa za tečnostima biće povećane i ukoliko u njegovoj ishrani preovlađuje suva hrana, poput mesa ili industrijske dehidrirane hrane. Ona u sebi sadrži svega desetak odsto vlage, a za njenu razgradnju potrebno je mnogo više. Granule, koje najčešće dajemo svojim ljubimcima, takođe brzo dehidriraju organizam i usporavaju varenje, pa psi kojima su najčešće na meniju uzimaju više vode.

Ljubimci koji se hrane domaćom kuvanom hranom ili industrijskim namirnicama iz konzervi, znatno manje kruže oko slavine. U njihovim obrocima mnogo je više tečnosti i samim tim su njihove potrebe za tečnošću manje. Pravilo je i da proždrljive rase pasa, zbog razgranatog jelovnika, manje piju u odnosu na „zloješne” pasmine.

Simptomi dehidriranosti

Dahtanje je pseći način znojenja, pa ukoliko se, regulišući svoju telesnu temperaturu, životinja oslobađa tečnosti, njena činija s vodom mora biti povećana. Telo ljubimca ima ograničenu sposobnost skladištenja vode, što je osnovni razlog slabe tolerancije pasa na nedostatak tekućine. Kad voda u telu vašeg ljubimca padne između pet i deset odsto ispod optimalnog nivoa, pojaviće se prvi znaci dehidracije. Nedostatak vode najpre se signalizira suvim ustima psa. Ukoliko žeđ traje duže ili je učestala, javiće se i suva i neelastična koža koja će biti sklona pucanju i ranavljenju. Redovna prateća pojava uzimanja nedovoljne količine tečnosti jeste „zatvor” i niz drugih problema s varenjem. Dehidriranost prati i ubrzan rad srca, koji vodi ka nepredvidljivim promenama ponašanja, letargiji, bezvoljnosti životinje, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.