Test: Toshiba Tecra Z50-A-128

Izvor: B92, 17.Sep.2014, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test: Toshiba Tecra Z50-A-128

Poslovna serija laptop računara ultra-tankog i lako prenosivog formata kompanije Toshiba dobija novu iteraciju. Da li su pozitivne stvari opstale i na koji su način nadograđene?

Toshiba je svoju Tecra seriju namenila poslovnim korisnicima kojima su stil i funkcionalnost podjednako bitni, uz obaveznu dozu visokog stepena mobilnosti. Sa jedne strane, to znači da su kriterijumi veoma visoko postavljeni, ali isto tako i da iz generacije u generaciju nema prevelikih iznenađenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U pitanju je tipičan ultrabuk baziran na Intel Haswell platformi, namenjen prevashodno poslovnim korisnicima.

U pakovanju tipičnom za Toshiba prenosne računare ne zatičemo puno toga, što pomalo razočarava, posebno imajući u vidu cenovnu klasu ovog računara. No, najbitnije je tu. Ipak, da pakovanje jeste pomalo čudno osmišljeno, dokazuje činjenica da se apgrejd na Windows 8.1 Pro isporučuje na disku.

Vraćajući se mašini, želimo da odgovorimo na pitanje iz uvodnog pasusa – magnezijumsko kućište itekako ostavlja pozitivan utisak na nas prilikom svakog susreta, pa i ovog.

Magnezijum daje čvrstinu, ali ne i krutost, pa korisnici imaju najbolje od oba sveta: lep osećaj metala pod prstima i kućište koje je teže oštetiti fizičkim putem, naročito kada se radi o onim sitnim oštećenjima na koje je aluminijum tako podložan, usled krutosti.

Ipak, ne bismo nikako opisali Tecru kao naročito atraktivan laptop. Radi se o poslovnom laptopu relativno konzervativnog dizajna, koji treba da objedini luksuz i poslovnost, i sa te strane je dizajn računara veoma funkcionalan.

Što se konektora tiče, laptop raspolaže sa relativno standardnim dijapazonom istih, a broj je vrlo pohvalan imamo li u vidu da se radi o ultrabuku. Tako zatičemo čak četiri USB porta. Od toga imamo jedan USB 2.0 port i jedan USB 3.0 port na levoj strani, i još dva USB 3.0 porta sa desne strane.

Na prednjoj strani su pozicionirani indikatori statusa, dok su pozadi slot za SIM kartice, kao i otvor za hlađenje.

Levo se, osim nabrojanih USB-ova, nalaze još i konektor za strujni ispravljač, VGA i HDMI izlazi, te combo audio i Smart Card slot. Sa desne strane su pozicionirani slot za SD kartice, kao i LAN priključak. Tu su još i Kensington lock i ranije pomenuta dva USB 3.0 porta.

Nova Tecra stiže sa dobro poznatom Haswell platformom. Tu je već dobro poznati Intel Core i5 4200U procesor prevashodno namenjen ultrabukovima. Core i5 4200U radi na 1,6 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,6 GHz.

Dvojezgreni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W. Kada je memorija u pitanju, radi se o DDR3-1600 tipu memorije.

Tecra dolazi sa IPS ekranom, opremljenim anti-glare premazom koji pomaže kod eliminisanja refleksije i gledanja u ekran pri jarkom osvetljenju. Kao i uvek, pozdravljamo prisustvo ekrana bez odsjaja. Ovde je to utoliko lakše učiniti, pošto se radi o kvalitetnom displeju, veoma dobro osvetljenom, širokih uglova gledanja, kao i Full HD rezolucije (1920x1080 piksela).

Utisci o svakodnevnom korišćenju računara su veoma pozitivni, kada posmatramo performanse. Nema naročitih iznenađenja, računar raspolaže klasičnom ultrabuk platformom i ponaša se predvidljivo, da ne kažemo da je veoma živahna i raspoložena za hvatanje u koštac sa bilo kakvim poslovnim aplikacijama koje pred nju možete postaviti. Sa te strane smo veoma zadovoljni.

Takođe, Toshiba Tecra podržava TPM modul (Trusted Platform), koji je bitan za korporativne korisnike. Smart Card je tu, kao i senzor otisaka prstiju. Najzad, treba spomenuti i docking port. Za razliku od mnogih ultrabukova, Tecra Z50 ga podržava. Ukoliko se odlučite da ga dokupite, dobićete mnoštvo dodatnih opcija vezanih za periferije i konektore.

Zagrevanje je kod magnezijumskog kućišta po pravilu nešto malo primetnije nego kod aluminijumskog, ali se radi o minimalnim razlikama od stepen-dva. To se može videti i iz rezultata, kada ih uporedimo sa bilo kojim aluminijumskim ultrabukom. Korisnici mogu biti mirni, nema vrelih delova sa kojima dlanovi ili prsti dolaze u dodir, nema preterane toplote.

Baterija ostvaruje veoma dobar rezultat. U praksi smo dobili nešto preko 8 i po sati uz uključen WiFi i surf, što je zaista odličan rezultat i znači da sa Tecra Z50 modelom možete da izgurate puno radno vreme bez punjača.

Sa jedne strane, zaključak o Tecri je lako doneti. Radi se o laptopu veoma dobrih karakteristika, po svemu unapređenom u odnosu na ranije modele.

Opet, krucijalno pitanje je za koga Toshiba pravi svoje laptopove. Iako razumemo u potpunosti odluku da se ide sa konzervativnim rešenjima i dizajnom, imamo utisak da ovim modelom Toshiba neće osvojiti neke nove korisnike, a stari nemaju previše motiva da apgrejduju svoje mašine jer objektivno razlike nisu toliko izražene.

Detaljan prikaz uređaja možete pogledati na sajtu Benchmark.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.