Terajući dolar, Putin se zarobio u zlatu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jul.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terajući dolar, Putin se "zarobio" u zlatu

Promene na tržištu dovele su do toga da je Putinov potez postao skupa avantura - zlato gubi na vrednosti, a Rusija ga gomila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je popunio fond zlatnih rezervi Rusije i na taj način zemlju hteo da oslobodi vlasti dolara, kao i to da u periodu krize izvuče korist iz rasta kursa, piše nemački list Velt.

Međutim, ispostavilo se da je to bila velika greška, zaključuju nemačke novine.

- Od 2007. godine Rusija je uvećala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zalihe zlata više od tri puta. Dok su Rusi pre osam godina u sefovima čuvali 400 tona, danas imaju 12.575 tona “blaga”. U junu su zlatne rezerve ojačale za 24,5 tona. Rusija je šesta na svetu po veličini zlatnih rezervi. Samo SAD, Nemačka, Italija, Francuska i Kina imaju veće količine zlata - piše nemački list.

Međutim, kretanja na finansijskom tržištu su dovela do toga da se Putinov pristup "pretvorio u skupu avanturu". Za investitore je plemeniti metal "izašao iz mode" i državne rezerve Rusije počinju da se smanjuju, navodi se u članku.

- Cene plemenitog metala u poslednje vreme su naglo pale. Cena jedne unce je pala manje od 1 100 dolara: ista situacija se dogodila 2010. godine. Za Putina je kobna okolnost u tome što je od početka 2014. godine zlato izgubilo petinu vrednosti, a to se događa baš u trenutku kada je predsednik Rusije počeo da kupuje zlato zbog "krimske krize".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.