Tasovac: Jasno odvojiti kulturu od estrade

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Jasno odvojiti kulturu od estrade

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je da su glavni prioriteti ministarstva u ovoj godini jasno razgraničavanje kulture od estrade, jačanje institucija i jačanje njihovih profesionalnih kapaciteta.

"Sa Vučićem na nedeljnom nivou razgovaramo o rekonstrukciji. Ali, na veliku žalost dežurnih baba narikača - o rekonstrukciji muzeja, a ne vlade", rekao je Tasovac za "Danas".

Govoreći o najavljenom projektu finansiranja u kulturi i medijima Tasovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je na primeru medija podsetio da je po prvi put u Zakonu o javnom informisanju i medijima precizno i detaljno definisan pojam javnog interesa čije je zakonsko postojanje preduslov za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, koji će promovisati javni interes od republičkog, preko pokrajinskog do nivoa lokalnih samouprava. "Očekuje se da će se izlaskom države iz vlasničke strukture medija novčana sredstva osloboditi za projektno sufinansiranje. Formiranjem stručnih komisija u kojima će većinu članova činiti predstavnici novinarskih i medijskih udruženja biće izabrani najbolji projekti, čime će se poboljšati i medijska ponuda. Isti princip inkluzivnosti i transparentnosti važi i za kulturu", rekao je Tasovac.

Odgovarajući na pitanje kako će biti sprečene zloupotrebe, Tasovac pojašnjava da su transparentnost i javnost u radu jasan signal za šta se zalažu ministarstvo i vlada. "Mi uvodimo polako, sektor po sektor, sva neophodna pravila kako ne bi više bilo potrebe da se ubuduće postavljaju ovakva pitanja. Biće od krucijalne važnosti da i lokalne samouprave shvate taj proces ozbiljno i prate naš pravac", objašnjava on.

Ministar kaže da se upravo radi na konačnoj varijanti Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi koja će biti poslata u Brisel. "Onog trenutka kada dobijemo povratnu informaciju, a tajming zavisi od procedure u Briselu, gde sva ministarstva usklađuju svoje zakone sa evropskom praksom, predložićemo ovaj dokument vladi. Potom dolaze parlament i amandmani", napominje on i dodaje da je planirano da ove godine bude donet novi set zakona u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Tasovac kaže da ne postoji problem da se u sadašnjoj situaciji radi na odvajanju kulture od estrade. "Što se vidi kroz naše konkurse. Ali bilo bi jako lepo da prekinemo sa ponavljanjem opštih mesta. Poslednjih 20 godina ovde je uvek neka kriza i uvek je najveća. Treba da vidimo šta u krizi možemo da uradimo dobro. Mi ćemo u sledećem periodu raditi i na dostupnosti kulturnih sadržaja u svim oblastima umetnosti. To je važna tema, koju ozbiljno razmatramo. Kao i radu sa najmlađima. Zato treba promovisati pozitivne primere", zaključuje Tasovac.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.