Taoci ubijeni u anti-terorističkoj operaciji

Izvor: VOA, 23.Apr.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taoci ubijeni u anti-terorističkoj operaciji

U američkoj antiterorističkoj operaciji u januaru nehotice su ubijena dvojica talaca – američki humanitarni radnik Volter Vajnstin i Italijan Djovani Lo Porta – koje je Al-Kaida držala na avganistansko-pakistanskoj granici, saopštila je Bela kuća.

Drugi američki zvaničnici kažu da su taoci ubijeni tokom vazdušnog udara koji je izvršen bespilotnom letelicom.

Predsednik Barak Obama lično se izvinio zbog incidenta. U zvaničnom saopštenju navodi se da je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << američka vlada “izuzetno ožalošćena” zbog smrti dvojice nedužnih talaca, Amerikanca Vorena Vajnstina i Italijana Djovanija Lo Porta. Obojica su radili na humanitarnim projektima u Pakistanu.

Kao predsednik i glavnokomandujući naše vojske, preuzimam punu odgovornost za sve naše antiterorističke operacije, uključujući i one u kojima su, bez naše namere, stradali Voren i Djovani. Izuzetno žalim zbog tog dogadjaja”, izjavio je Obama u Beloj kući.

Predsednik Obama je novinarima izjavio da su američke snage “na osnovu obaveštajnih podataka kojima su raspolagale u tom trenutku, uključujući stotine sati prismotre, zaključile da je u pitanju kuća koju koristi Al-Kaida, da u njemu nisu prisutni civili, i da hvatanje terorista nije moguće.”

Američki zvaničnici navode da je Ahmed Faruk, američki državljanin za kojeg Bela kuća navodi da je bio lider Al-Kaide, ubijen u istoj operaciji. Vlasti su takodje zaključile da je Adam Gadan, Amerikanac koji je radio kao portparol terorističke mreže, ubijen u drugoj američkoj operaciji u januaru.

Dok su i Faruk i Gadan bili članovi Al-Kaide, nijedan nije bio specifična meta napada, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Voren Vajnstin je živeo u predgradju Vašingtona i imao 73 godine. Imao je ugovor sa USAID-om a u Pakistanu je proveo skoro sedam godina, pre nego što su naoružani napadači upali u njegovu kuću i oteli ga 2011.

Lo Porto je kidnapovan u januaru 2012. dok je u Pakistanu radio za nemačku humanitarnu grupu “Welthungerhilfe.”

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.