Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tamni vrtlog nad Neptunom (VIDEO)

NASA teleskop „Habl“ prvi put u ovom vijeku snimio je tamni vrtlog iznad planete Neptun. Slika tamnog mjesta planete je treći takav fenomen ikad snimljen.

Prije toga, misteriozna zatamnjenja teleskop „Habl“ zabeležio je 1989. i 1994. godine.

Vrtlozi, koji mogu biti različitih oblika i veličina, posljedica su visokog pritiska. Obično ij prate svjetli „pratećim oblacima“. Ti oblaci se formiraju kada vazduh struji visoko u atmosferi iznad tamnog vrtloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uzrokujući da se gasovi zamrzavaju u kristale leda.

Iako je to je prvi snimljeni vrtlog na Neptunu, istraživači smatraju da ih je u međuvremenu bilo još, ali da nisu zabilježeni.

U julu prošle godine, nekoliko posmatrača opservatorije „V. M. Kek“ na Havajima uočilo je svjetle oblake na Neptunu, prenosi b92.

Astronomi misle da ti oblaci potvrđuju istovremeno i pojavu tamnog vrtloga, ali to ne može biti dokazano, jer samo teleskop „Habl“ ima neophodnu visoku rezoluciju da identifikuje tamne vrtloge.

Istraživači sada proučavaju kako ti vrtlozi formiraju interakciju sa svojom okolinom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.