Talibani saopštenjem negirali vest o smrti lidera

Izvor: B92, 02.Avg.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani saopštenjem negirali vest o smrti lidera

Avganistanski talibani objavili su saopštenje u kojem citiraju lidera ozloglašene brutalne pobunjeničke grupe "Hakani" DŽalaludina Hakanija.

Oni su tako pokušali da negiraju vesti o njegovoj smrti.

U saopštenju, objavljenom danas na sajtu talibana, Hakani je izrazio žaljenje zbog smrti Mule Mohameda Omara, jednookog lidera talibana čiju su smrt ekstremisti potvrdili prošle nedelje, prenela je agencija AP.

Talibani su za novog vođu proglasili Mulu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aktara Mohameda Mansura i juče objavili njegovo obraćanje javnosti.

Glasine o Hakanijevoj smrti cirkulišu poslednjih godinu dana, ali ih talibani redovno negiraju. Poslednja vest o tome, objavljena u petak, navodi da je on poginuo na istoku Avganistana pre godinu dana.

U jučerašnjem saopštenju Mansura se navodi: "Te tvrdnje nemaju nikakvog osnova. Hakani je već dugo blagosloven dobrim zdravljem i u poslednje vreme nije imao zdravstvenih problema."

Hakanijevog sina Siraddzudina su talibani izabrali za Mansurovog zamenika, što analitičari tumače kao njihov pokušaj da obezbede stalni priliv sredstava od Hakanijevih bogatih pristalica.

Hakanijeva grupa se smatra jednom od najopakijih militantnih organizacija u Avganistanu, a odgovorna je za složene i dobro isplanirane napade koji često uključuju veliki broj bombaša-samoubica i rezultuju velikim brojem žrtava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.