Talibani priznali da su krili vijest o smrti lidera Mule Omara

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2015, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani priznali da su krili vijest o smrti lidera Mule Omara

KABUL- Avganistanski talibani saopštili su danas da su više od dvije godine krili vijest o smrti svog dugogodišnjeg lidera Mule Mohamada Omara i, prvi put do sada, precizirali da je on umro 23. aprila 2013. godine, kao što je prvobitno i objavila avganistanska obavještajna služba.

Talibani su donedavno objavljivali zvanična saopštenja pod imenom Omara, koji nije viđen u javnosti od kada je ta grupa svrgnuta s vlasti u Kabulu 2001. godine.

Talibani su 30. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << potvrdili vijest o smrti Omara, ali su izbjegli da preciziraju kada se to desilo, što je dovelo do produbljivanja podjela unutar grupe i optuživanja rukovodstva zbog toga što su više od dvije godine krili vijest o smrti njihovog lidera.

Jedan od glavnih razloga donošenja te odluke je što je 2013. smatrana posljednjom godinom testiranja moći mudžahedina i stranih snaga koje su najavile da će krajem 2014. godine okončati sve vojne operacije.

NATO je u decembru 2014. godine okonačao borbene misije u Avganistanu i povukao veći deo svojih snaga, ali je 13.000 vojnika ostalo da učestuje u obukama i operacijama za borbu protiv terorizma.

Potvrda Omarove smrti i dolazak Mansura na vlast pokrenuli su borbu za moć među talibanima u vreme kada njihov glavni rival Islamska država postepeno prodire u Avganistan.

Neki lideri talibana, uključujući Omarovog sina i brata, odbili su da se obavežu na vernost novom lideru Mansuru, a kao razlog navode da je proces izbora bio ubrzan i pristrasan.

Francuska agencija podseća da je veliki broj pripadnika talibana napustio te redove i otišao da se bori na strani Islamske države.

Borbu za moć unutar talibanskog pokreta, smatraju posmatrači, Islamska država može iskoristiti kao efikasno sredstvo regrutovanja novih pripadnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.