Talibani počinili masakr, Avganistanci traže ostavke

Izvor: B92, 23.Apr.2017, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani počinili masakr, Avganistanci traže ostavke

Kabul -- U napadu talibana na vojnu bazu ubijeno je ili ranjeno 100 vojnika, prema procenama Ministarstva odbrane te zemlje.

U Avganistanci se čuju zahtevi za smenu ministara i šefova vojske.

Tačan broj poginulih u napadu koji se dogodio u petak u provinciji Balk je za sad nepoznat, a neki lokalni kabineti nagoveštavaju da bi moglo da bude do 130 poginulih, prenosi AFP.

Ovaj napad je najsmrtonosniji napad na vojnu bazu koji su talibani sproveli, ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrđujući svoju snagu više od 15 godina nakon što su svrgnuti sa vlasti, navodi AFP.

Lokalni zvaničnici, među kojima je i čelnik provincijskog saveta Muhamed Ibrahim Kairandiš, kažu da bi moglo da bude do 130 mrtvih i oko 60 ranjenih.

Deset talibana obučenih u zvanične vojne uniforme, naoružani samoubilačkim prslucima, ušli su u vojnu bazu u kamionu i zapucali po nenaoružanim vojnicima iz neposredne blizine, u džamiji koja se nalazi u okviru baze i u menzi.

Avganistanci su gnevni zbog nemogućnosti vlade da se suprotstavi talibanskim napadima, uključujući i napad na najveću vojnu bolnicu u Kabulu, prilikom čega je ubijeno desetine ljudi.

"Majke su izgubile sinove, sestre su izgubile svoju braću i žene su izgubile svoje muževe. Šta vlada radi da spreči takve grozote, samo osuđuje? Tako sam umoran, ne mogu ništa, sem da plačem", na Fejsbuku je napisao korisnik pod imenom Zabiula.

Jedan od korisnika na Tviteru je napisao da je najbolji način da se oda počast poginulima taj da se smene oni koji nisu uspeli da rade svoj posao i sarađivali sa neprijateljem, dodavši da je vreme da neki lideri odu.

Mnogi su zatražili ostavku ministra odbrane Abdulaha Habibija i komandira 209. korpusa stacioniranog u vojnoj bazi.

"Ovo nije očajnički čin. Talibani su se infiltrirali u avganistansku vojnu bazu. To je veliki znak snage", napisao je na Tviteru analitičar iz Vašingtona Majkl Kugelman.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Afganistan: Ostavke ministra i načelnika Generalštaba nakon napada talibana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2017, 09:30

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani prihvatio je danas ostavke ministra odbrane i načelnika Generalštaba nakon što je više od 140 vojnika poginulio u napadu talibana na vojnu bazu prošle sedmice, saopšteno je iz predsjedničke kancelarije. "Ministar odbrane Abdulah Habibi i načelnik Generalštaba...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.