Tadić: Zabrinut sam zbog nacionalista na vlasti

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Zabrinut sam zbog nacionalista na vlasti

"Ne vidim ni jedan razlog zašto bi se razgorevale davno zapaljene vatre na Balkanu. Imamo ih dovoljno za nekoliko vekova. Treba ih gasiti, a ne igrati se patriotskih i nacionalističkih igara", rekao je Boris Tadić u emisiji Crvena linija na N1.

Tomislav Nikolić je prilikom posete Zagrebu tri puta poljubo domaćicu Kolindu Grabar Kitarović. Potez je izazvao mnogo pažnje i u Hrvatskoj i u Srbiji, a upitan da li bi i on to uradio, Tadić je odgovorio da to primitivizuje političke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prilike na Balkanu koje su dovoljno bremenite problemima.

"Mislim da to jeste primereno nacionalistima koji pokušavaju da vode politiku pomirenja u ovim okolnostima, pa i protokolarne okolnosti koriste za dokazivanje svog nacionalnog identiteta. To su besmislice i igrarije. Imamo previše problema da bismo se tako bavili politikom, imamo otvorena pitanja, a imamo politiku i otvaranja novih pitanja i to me najviše brine", rekao je Tadić.

On je dodao da je zabrinut što nacionalisti na legitiman dolaze na vlast u celom regionu, ali i istakao da oni ne razumeju da glas građana ne podrazumeva dozvolu da rade šta hoće.

Bivši predsednik Srbije je rekao da smo prethodnih godina imali primere veštačkog pomirenja.

"Pred odlazak u Srebrenicu imali smo razgorevanje nacionalnih strasti u Srbiji, a zatim u Srebrenici nasilje nad Vučićem, a onda politiku pomirenja. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi se razgorevale davno zapaljene vatre na Balkanu. Imamo ih dovoljno za nekoliko vekova. Treba ih gasiti, a ne igrati se patriotskih i nacionalističkih igara", rekao je on.

Naglasio je da ga brine rast nacionalizma u regionu, ali i u celoj Evropi.

"Od Baltika do Jadrana rastu desničarske i nacionalističke stranke. To može zapaliti čitav kontinent. Pošto smo mi vrlo osetljivi na ta pitanja i imamo tragična iskustva iz ratova devedesetih moramo pokazati posebnu odgovornost i moramo motivisati građane u odbrani elementarnih građanskih vrednosti, borbe protiv svakog nacionalizma, ugrožavanje integriteta svakog čoveka i etničke zajednice na Balkanu", poručio je Tadić

Pogledajte celu emisiju Crvena Linija u kojoj su gostovali bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, bivši član Predsedništva BiH Ivo Miro Jović i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: N1

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Tadić: Zabrinut sam zbog nacionalista na vlasti

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2016

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi se razgorevale davno zapaljene vatre na Balkanu. Imamo ih dovoljno za nekoliko vekova. Treba ih gasiti, a ne igrati se patriotskih i nacionalističkih igara, rekao je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić za N1...Tomislav Nikolić je prilikom posete...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.