Izvor: Press, 20.Sep.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Dodik mi nije tražio podršku za otcepljenje RS

"Mislim da bi bilo koja politika Srbije koja bi išla u pravcu podele BiH bila vrlo kontraproduktivna, pre svega kada su u pitanju interesi same Republike Srbije. S druge strane, nemam saznanja da je Dodik dolazio s takvim zahtevima. Kao predsednik Srbije snažno sam se zalagao za očuvanje integriteta BiH", kazao je Tadić u intervju za "Dnevni avaz", koji prenosi Hina.

Tadić je poručio da mu je teško uopše poverovati u tvrdnju koja se nedavno pojavila da je, kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << "Dodik nakon ruske aneksije Krima od srpskog premijera Aleksanda Vučića tražio podršku za otcepljenje RS od BiH".

On je dodao da apsolutno ne vidi mogućnost da bilo koji zvaničnik iz Srbije podstakne bilo kakvu podelu BiH danas.

"Nakon ratova, nakon mandata Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i mene i nakon nekoliko faza regionalne politike, mislim da takav podsticaj iz Srbije više ne može doći", izjavio je Tadić.



Tadić je rekao i da se u vreme kad je bio predsednik Srbije nikada nije mešao u unutrašnje stvari BiH i dodao: "Smatrao sam da je to moj najveći doprinos stabilnosti, za razliku od drugih srpskih politika u prošlosti".

On je ipak upozorio kako su globalna kretanja zabrinjavajuća pa je

stoga važno održati koheziju u regiji.

"Trenutna situacija govori da ima razloga za zabrinutost. Ne treba umirivati građane nego treba jasno reći da je svet u novom problemu, da traje redefinicija međunarodnih odnosa i da ulazimo u novu fazu. Primer za to je situacija u Ukrajini, pitanje nezavisnosti Škotske... Sve se to može odraziti posebno na BiH. A BiH je u središtu naše regije. Sve što se tu dogodi ima reperkusije i na okolne zemlje", kazao je Tadić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tadić: Važno održati stabilnost regiona

Izvor: RTS, 20.Sep.2014

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je kako bi za njegovu zemlju bilo nezamislivo podupirati politiku koja bi vodila podeli Bosne i Hercegovine. Navodi da u vreme dok je on bio predsednik, Milorad Dodik od njega nikada nije tražio podršku za otcepljenje Republike Srpske...Boris Tadić kaže...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.