TS kritikuje vlast zbog budžeta

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS kritikuje vlast zbog budžeta

Transparentnost Srbije ukazala je da je predlog budžeta za narednu godinu stigao u parlament kasnije nego što predviđa Zakon o budžetskom sistemu.

Transparentnost Srbije kritikuje to što javnost nije mogla da utiče na njegov sadržaj jer nije bilo javne rasprave.

"Ne samo da javnost nije mogla da utiče na njegov sadržaj, već će malo vremena da to učine ostati i narodnim poslanicima. Nema nikakvog opravdanja za činjenicu da na javnu raspravu nisu postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prateći zakoni, a pre svega izmene i dopune sistemskog Zakona o budžetskom sistemu", navodi se u saopstenju Transparentnosti.

Oni podsećaju i da je rok da Vlada dostavi Skupštini predlog budžeta za narednu godinu istekao 1. novembra.

Budžet, koji ova nevladina organizacija naziva programski, kako navode podrazumeva iskazivanje nefinansijskih rezultata za projekte i programe koji se sprovode, a to omogućava, ističu, da se na osnovu znatno čvršćih parametara oceni i realizacija budžeta i ukupan rad svakog budžetskog korisnika.

Navode i da Predlog budžeta sadrži brojne mere štednje, prikupljanja obima sredstava u budžet i finansijske kontrole korisnika, često uz "privremeno" odstupanje od pravila koja su utvrđena drugim propisima.

"Nije do kraja jasno kakav će biti uticaj ovog budžeta na javne nabavke a naročito na isplatu po zaključenim ugovorima. Izgleda da će neki ugovori o javnim nabavkama imati prioritet u odnosu na druge budžetske rashode, ali i da će se prednost određivati i po predmetu nabavke i među samim ovim ugovorima", tvrdi Transparentnost.

Kažu i da se u Zakonu o budžetskom sistemu postavljaju neka dobra pravila, ali "uz mogućnost izuzetaka u narednoj godini ili dve".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TS kritikuje budžet za 2015. godinu

Izvor: RTS, 22.Dec.2014

Transparentnost Srbije ukazuje da je predlog budžeta za 2015. godinu stigao u parlament kasnije nego što predviđa Zakon o budžetskom sistemu. Kritiki upućuju i zbog toga što javnost nije mogla da utiče na njegov sadržaj jer nije bilo javne rasprave...Osim što javnost nije mogla da utiče na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.