TRAMPOVA INAUGURACIJA NAJSKUPLJA DO SADA: Prikupio 90 MILIONA dolara, DVOSTRUKO više nego Obama!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMPOVA INAUGURACIJA NAJSKUPLJA DO SADA: Prikupio 90 MILIONA dolara, DVOSTRUKO više nego Obama!

Široko...

Biće to jako, jako elegantan dan, najavio je izabrani američki predsednik Donald Tramp, govoreći o tome kako će izgledati njegova inauguracija za 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Odbrojava se sitno. U petak će njujorški biznismen, poznat po napadnim neboderima i hotelima ispunjenima mramorom i vodoskocima, položiti zakletvu i preuzeti Ovalni ured od predsednika Baracka Obame. Može se očekivati da to neće biti samo još jedna inauguracija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jer ipak je reč o Trumpu. Već se postavlja pitanje sigurnosti, a naveliko se piše i o velikodušnom novcu koju su uplatili privatni donatori kako bi uveličali taj dan.

Tri bala

Amerikanci prvi put od inauguracije Dwighta Eisenhowera neće gledati Charlesa Brotmana (89) u ulozi najavljivača tradicionalne parade. Brotman je washingtonska institucija, no pre otprilike mesec dana saznao je da njegove usluge ove godine neće biti potrebne. Najavljivao je svaku inauguralnu paradu proteklih 60 godina.

- Kada sam dobio pismo, bio sam potpuno skršen i demoralisan saznavši da neću biti na ovoj inauguraciji - izjavio je 89-godišnjak. Na njegovo mesto uskoči će 58-godišnji Steve Ray, koji je volontirao u Trumpovoj kampanji, a radi kao lokalni najavljivač u Washingtonu.

Posebna je situacija i kad je reč o bezbednosti. Prva Obamina inauguracija privukla je 1,8 miliona ljudi, ali na Trumpovoj se očekuje čak 750.000.

"Najviše me brine sigurnost", izjavio je republikanski senator Roy Blunt, predsednik Združenog odbora Kongresa zaduženog za inauguralne ceremonije. "Jasno je da je ovaj događaj vrlo privlačna meta", objasnio je. Na osiguranju radi tridesetak sigurnosnih službi, uključujući policiju zaduženu za Capitol, FBI, Tajnu službu i Nacionalnu gardu.

Novi meni

Neće biti nijednog školskog paradnog orkestra. Tradicija je da učestvuju u paradi, ali ove se godine nijedna javna škola u D.C.-ju nije prijavila, tvrdi NBC.

Posljednja razlika na "meniju" jest to što neće biti tradicionalne supe sa školjkama. Reč je o običaju koji je počeo s Ronaldom Reaganom. Legal Sea Foods, tradicionalni dobavljač, objavio je da im se ove godine niko nije javio za catering. Šuška se da je to povezano s reklamama kompanije u kojima su se spominjali zid na granici s Meksikom i veličina (mala) Trumpovih šaka.

Na Obaminoj prvoj inauguraciji, istorijskoj jer je prvi put predsednik Amerike postao Afroamerikanac, bilo je 1,8 miliona gledalaca. Trumpovi organizatori nisu želeli iznositi procene, ali prema nekim izvorima očekuje se 800.000 ljudi. Budući predsednik pozvao je u međuvremenu sve koji "žele da Amerika ponovno zasja" da dođu u Washinghton. "Planiramo fenomenalan show", poručio je na Twitteru.

Program počinje u 9.30 sati, a vrhunac je predsednička zakletva od 35 reči nakon čega predsednički par odlazi u Bijelu kuću. Iako se s tim čekalo, svoj su dolazak potvrdili predsednički par Bill i Hillary Clinton, George W. i Laura Bush te Jimmy Carter (92). George H. W. Bush neće doći zbog zdravlja.

Korporacije i pojedinci uplaćuju velike svote u fond za inauguraciju, a višak, tvrde, ide u dobrotvorne svrhe: Trump prikupio rekordnih 90 miliona dolara za proslavu, dvostruko više nego Obama

Odbor za predsedničku inauguraciju Donalda Trumpa prikupio je rekordnih 90 miliona dolara privatnih donacija, više nego Obamini odbori za njegove dve inauguracije, piše Business Insider.

Na obe Obamine inauguracije novca je ostalo te je dodeljen u dobrotvorne svrhe, dodaje Business Insider.

Nije objavljeno mnogo detalja o tome kako će se potrošiti taj znatan iznos. No, komentar je dao izvršni direktor Obamina odbora za inauguraciju 2013. godine,Steve Kerrigan, kojemu 90 miliona deluje preterano.

- Ne mogu niti zamisliti što će s toliko novca, ni zašto nastavljaju uzimati donacije -  izjavio je.

- Planirali smo dve najveće inauguracije u istoriji SAD-a i nismo potrošili ni izdaleko toliko - objasnio je Kerrigan.

Trumpov odbor ima rok od 90 dana nakon inauguracije da otkrije donatore, iako su ih neki predsednici objavljivali u realnom vremenu. No, nekoliko ih je već poznato.

Boeing je dao milion dolara, Chevron 500.000, a isprsio se i mobilni operater At&T. Analitičari ističu da je Odbor stecište korporacija i pojedinaca koji žele imati uticaj na predsednika.

- Velike donacije i činjenica da toliko treba da se otkriju odašilju poruku koja ne govori dobro o transparentnosti i otvorenosti novog predsednika -  istaknuo jeAlex Howard, zamenik direktora Sunlight Foundationa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.