TRAGIČAN ISHOD DRAME U ISTANBULU: Teško ranjeni tužilac preminuo, otmičari ubijeni

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAGIČAN ISHOD DRAME U ISTANBULU: Teško ranjeni tužilac preminuo, otmičari ubijeni

Istanbulski tužilac, koji je danas otet i teško ranjen, preminuo je večeras, saopštili su bolnički izvori. Tužilac Mehmet Selim Kiraz, smešten je u bolnicu odmah posle akcije snaga bezbednosti, u kojoj su dvojica otmičara ubijena, a talačka kriza okončana posle šest sati.

"Preminuo je kad je stigao u bolnicu. Dali smo sve od sebe da ga spasemo", rekao je zvaničnik iz bolnice "Florens Najtingejl", prenose agencije.

Smrt tužioca potvrdili su i turski šef diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i premijer.

Tužilac Mehmet Selim Kiraz je odmah hospitalizovan, a obojica otmičara koji su ga držali kao taoca su ubijeni, potvrdio je šef bezbednosti Istanbula Selami Altinok novinarima ispred zgrade suda, prenela je agencija AFP.

Ranije je na veb sajtu levičarske grupe, koja je povezana sa organizacijom "Revolucionarna narodnooslobodilačka stranka-front", koja je organizovala otmicu, objavljeno da su tri otmičara ubijena, a da je tužilac ranjen.

Agencija Rojters je prenela da je informacija objavljena ubrzo nakon što se čula pucnjava u zgradi i pošto su viđena dva vozila hitne pomoći kako se odvoze. Navodi se i da su u pitanju tri otmičara.

Pozivajući se na izjave svedoka, agencije su prenele da je u zgradi suda u Istanbulu, gde je u jednoj kancelariji na šestom spratu zarobljen tužilac Kiraz, odjeknula eksplozija, kao i da se čula pucnjava.

Pre nekoliko časova, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.

Policija je ušla u zgradu suda u Istanbulu i pregovarala sa pripadnicima ilegalne radikalne levičarske grupe koji su danas pre podne uzeli za taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza i prete da će ga ubiti ukoliko vlasti ne ispune njihove zahteve. Zgrada suda je u međuvremenu evakuisana.

Smatra se da je razlog za ovaj incident povezan sa slučajem ubistva Berkina Elvana (15), koji je vodio tužilac Kiraz.

U međuvremenu, otmičari su na Tviteru objavili fotografiju tužioca i maskiranog napadača koji drži uperen pištolj u njega.

#BREAKING illegal group #DHKPC takes a hostage the prosecutor in #Istanbul #JusticePalace pic.twitter.com/JUwj4AY4jy

U pozadini se nalazi zastava pomenute "Marksističke revolucionarne narodno-oslobodilačke partije".

- Dalji pregovori sa policijom nastavljaju se preko posrednika kojeg su odabrali otmičari - kratko je za "Hurijet" izjavio zamenik tužioca Vedad Jigit.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Novinar "Hurijeta" Dinčer Gokče pozvao je otetog tužioca mobilnim telefonom, a javio mu se muški glas i rekao da "tužilac trenutno ne može da razgovara". Kada ga je novinar upitao da se predstavi, spustio mu je slušalicu.

Husein Ajgun, potpredsednik najveće opozicione partije u Turskoj (Narodna republikanska partija), na Tviteru je napisao da je kontaktirao oca poginulog dečaka Berkana Elvana, koji je apelovao na otmičare da oslobode tužioca Kiraza.

"Moj sin je umro, ne mora još neki život biti ugašen. sve što sam želeo je pravda i pošteno suđenje, a ne ovo", Ajgun je citirao Samija Elvana, oca poginulog dečaka.

Special police forces entered İstanbul courthouse for a possible operation to rescue prosecutor held hostage byDHKP/C pic.twitter.com/ZWFQEX2Cpr

Prema navodima sajta halkinsesi.tv, koji je blizak pomenutoj organizaciji, otmičari su vlastima dali rok do 15:36 časova da ispune njihove zahteve, a to su da policijski službenici uživo u televizijskom prenosu priznaju ubistvo Berkina Elvana, zatim suđenje krivcima na "narodnom sudu", kao i oslobađajuću presudu za sve uhapšene u maršu solidarnosti za Elvana.

#UmudunAdıDHKPC #DevrimciHalkKurtuluşPartisiCephesi #DHKPC #DHKP #DHKC #BerkinElvan'ın Hesabını Soracağız! pic.twitter.com/cpp8IF6kOP

Policija je opkolila kancelariju tužioca koja se nalazi na šestom spratu sudnice u Istanbulu, a specijalci su zatvorili sve prilaze i izlaze iz zgrade. Premijer Ahmet Davutoglu je nakon sastanka o krizi povodom masovnog nestanka struje u državi, ponovo okupio ministre sa kojima pomno prati razvoj talačke krize i razmatra potencijalna rešenja.

U trenutku kada su napadači uleteli u kancelariju tužioca, nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje.

Turska agencija Dogan prenela je izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici".

Berkin Elvan je poginuo 11. marta 2014, 269 dana nakon što je pao u komu kada ga je direktno u glavu pogodio suzavac koji je ispalila policija tokom antivladinih protesta 2013. Mladić nije učestvovao u demonstracijama, već je izašao do prodavnice kako bi kupio hleb. Imao je samo 15 godina.

"Revolucionarni narodno-oslobodilački front" ili "Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija - Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu.

Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.