TOMA FILA Ako neko uđe u stan, pucajte i ne pitajte zašto je ušao, lakše ćete izaći iz zatvora nego sa groblja

Izvor: Piplmetar.rs, 26.Jul.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOMA FILA Ako neko uđe u stan, pucajte i ne pitajte zašto je ušao, lakše ćete izaći iz zatvora nego sa groblja

U jeku godišnjih odmora stručnjaci za bezbednost govore da zaštitite svoje stanove i kuće od provlanika. Tokom letnjih meseci većina ljudi nije tu, pa je lopovima lakše da izvrše pljačku. Čuveni advokat Toma Fila rekao je svojoj ženi kako da se ponaša ako dođe do takve situacije.
Kako Toma FIla definiše samoodbranu:
– Mi imamo problem iz vremena komunizma da razjasnimo šta je to nužna odbrana.
Tada je vladala doktrina da ne može privatna imovina da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << važnija od bilo čijeg života.
Postoji stalni strah da se neko oslobodi zbog nužne odbrane.
Ja sam često na putu, pa mi žena ostaje sama kod kuće. Držim pištolј pored vrata i rekao sam joj: ‘Ako neko uđe, pucaj i ne pitaj zašto je ušao. Lakše ću da te izvadim iz zatvora nego sa groblјa –  navodi ovaj advokat.
Foto: Kurir.rs On smatra da tema samoodbrane mora da se pokrene u javnosti, jer nikome nije jasno kako rade tužilaštva, i kako procenjuju ugroženost.
– Ako neko upadne u vaš stan, da li treba da ga pitate: ‘Jesi li došao da me ubiješ?’
– Ili, ako je žena, da pita: ‘Da li si došao da me siluješ?
Foto: Stane Dolanc via Vijesti.me – Pa, onda, ako kaže: ‘Došao sam da te silujem’, onda je dozvolјeno da se lupi šamar, a ako provalnik kaže da je došao da vas ubije, onda je u redu da se puca – rekao je Toma Fila u jednom intervjuu.
U letnjim mesecima najaktivniji su lopovi koji upadaju u stanove i kuće čiji su vlasnici na putovanju. Nose sve što su u stanju da ponesu, sve što ima bilo kakvu vrednost – od najskuplje do banalno jeftine stvari.
– Građani moraju sami da zaštite svoju imovinu i povedu računa šta ostavljaju za sobom u stanovima. Većina se prema tome odnosi da se to njima i u njihovoj zgradi ne može dogoditi, pa im ključ predstavlja dovoljnu meru zaštite – otkriva za Kurir policijski izvor.
On napominje da je s porastom broja provala i krađa naraslo i samopouzdanje i bezobrazluk lopova, koji se više ne drže strogo razrađenih taktika, već bez ikakvog straha posežu za beskrupuloznim metodama.
– Pre nekoliko dana u Bloku 45 na Novom Beogradu lopovi su usred dana brusilicom isekli sigurnosna vrata, a potom u potpunosti opelješili stan porodici koja je bila na odmoru. Kakvu sigurnost od lopova ovakve vrste predstavljaju cilindrične brave koje malo dete može da obije – dodaje naš izvor Kurira.
Direktor Kontrainformacione agencije i nekadašnji privatni detektiv Stevan Đokić rekao je za Kurir da se imovina od sezonskih lopova može obezbediti kupovinom tehničkih uređaja koji su se u praksi pokazali delotvornim i istovremeno pristupačnim svakom domaćinstvu.
– Najbolji način zaštite stanova je komšija kome ćete ostaviti ključ ili neko sa strane koga biste zadužili da vam redovno obilazi stan. Neophodno je otvarati stan dva puta dnevno, ujutro i uveče, kako bi se stvorila kompletna slika da u stanu neko boravi – kaže Đokić.
Pixabay Kao drugu mogućnost on predlaže sigurnosne alarme za stanove čija je ugradnja relativno pristupačna.
– Kada je kuća u pitanju, savetujem da u dvorištu bude pas, jer može da bude delotvorniji od najskupljih i najsavremenijih alarma. Dobro dođe i pomoć komšije ili prijatelja koji će obilaziti i paziti stan ili kuću – kaže Đokić.
On dodaje da su, pored ustaljenog tipovanja, obilaska lokacija, provera telefonom, lopovi pribegli i novoj metodi – kupovini informacije, sa čim se takođe susreo u detektivskoj karijeri. Kupovina informacija podrazumeva da lopovi dođu do podataka kada je stan prazan, kakvog su materijalnog stanja tipovani ljudi, da li kuća ili stan imaju alarm… Zato, čuvajte se da vam se odmor ne pretvori u košmar.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.