TEŽAK PROPUST OBEZBEĐENJA: Procurili novi snimci Olanda i Gaje

Izvor: Kurir, 23.Nov.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEŽAK PROPUST OBEZBEĐENJA: Procurili novi snimci Olanda i Gaje

Sede za stolom na terasi privatnih predsedničkih prostorija u Jelisejskoj palati

Jedanaest meseci posle objavljivanja slika koje su otkrile vezu Fransoa Olanda i glumice Žuli Gaje, jedan tabloid objavio je nove fotografije, ovoga puta iz same Jelisejske palate, što postavlja pitanje mogućeg propusta u obezbeđenju francuskog predsednika.

Snimci koji su se pojavlili u petak u magazinu „Vuasi“ (Voici), snimljeni su „tokom oktobra“ i pokazuju 60-godišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predsednika i 42-godišnju glumicu kako sede za stolom na terasi privatnih predsedničkih prostorija u Jelisejskoj palati.

Pitanje se postavlja kako je neko mogao da dođe toliko blizu i snimi predsednika u samoj palati gde živi.

Snimci su očigledno jako uvećani, što menja kvalitet slike. Glumica, kojoj se prepoznaju crte lica, vidi se sa leđa ili delimično okrenuta, naspram Olanda u odelu.

Blizak saradnik šefa države kaže da se radi o „ukradenim snimcima“, drugi je rekao da „posetioci redovno dolaze u Jelisejsku palatu“.

Predsednikova služba odbila je da komentar na pitanje o bezbednosti predsednika i navela da ne namerava da uloži tužbu zbog ovih snimaka, navodi agencija Frans pres.

Osnivač Grupe za bezbednost predsedništva republike Kristijan Pruto rekao je za dnevnik Figaro da je došlo do nezamislivog propusta u obezbeđenju šefa države.

On kaže da je posle slučaja u januaru kada su paparaci snimili Olanda na skuteru, bez znanja predsednikove službe, da je trebalo da se odgovorni za bezbednost predsednika dobro upitaju kako je do toga došlo jer je taj koji je snimio slike mogao da ima i neko oružje.

Pruto misli da je ove najnovije snimke mogao da napravi neki mali dron, i ukazao da je taj dron mogao da se pretvori u mašinu za ubijanje ili da ima eksploziv.

Glavna urednica nedeljnika „Vuasi“ Marion Alomber kaže da slike nisu snimljene ni iz unutrašnjosti predsedništva niti da ih je snimio dron.

Upitan o novim snimcima premijer Manuel Vals odbio je da komentariše.

Više fotografa koji rade za tabloide su rekli za Frans pres da su ubeđeni da su snimci napravljeni sa pametnim telefonom iz unutrašnjosti zgrade.

„Nemoguće je snimiti ih spolja. Ovo je urađeno sa prvog sprata smart telefonom“, ocenio je Sebastjen Valiela, autor snimaka objavljenih u časopisu „Klouzer“ (Closer) u januaru koji su izazvali toliku buru.

On smatra da nema sumnje da su snimci napravljeni iz unutrašnjosti zgrade.

Početkom januara objavljivanje slika u časopisu „Klouzer“ dok je predsednik bio u vezi sa novinarkom Valeri Trirvajler, izazvao je medijsku oluju u Francuskoj i svetu.

Na tim snimcima vidi se predsednik sa kacigom na skuteru kako dolazi do kuće glumice Žili Gaje nedaleko od Jelisejske palate. Posle toga predsednik je objavio da prekida višegodišnju vezu sa Valeri Trirvajler, koja je iako nisu bili zvanično venčani, živela u predsedničkoj palati i imala ulogu prve dame.

Trirvajler je u septembru objavila knjigu o svom sentimentalnom životu sa Fransoa Olandom „Hvala za ovaj momenat“ (Merci pour ce moment), koja je na vrhu bestselera u Francuskoj. Ona planira da otpočne promocionu kampanju u Velikoj Britaniji gde njena knjiga treba da bude objavljena na engleskom.

Planirani su prevodi na još jedanaest jezika.

(RTS)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.