Izvor: Blic, 23.Okt.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNA NASE Život na Marsu otkriven još pre 40 godina?

Ove godine robot za istraživanje "Curiosity" otkrio je tragove života na Marsu, ali jedna studija tvrdi kako je NASA imala dokaze o životu na ovoj planeti još 1976. godine.

Did 40-year-old Viking experiment discover #life on #Mars? https://t.co/NLpp3XnCGZ

"Vikinzi" 1 i 2, su prvi sleteli na Mars, kad su snimljene prve fotografije crvene planete u visokoj rezoluciji davnih sedamdesetih.

U nedavno objavljenoj studiji u časopisu "Astrobiology", naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gilbert Levin i Patricija Strat, sa Univerziteta u Arizoni i iz Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, tvrde da je zemlja koju su roboti prikupili pre 40 godina na Marsu korišćena za neka potpuno drugačija istraživanja.

'No foolin'!' #Curiosity rover discovers liquid water below Mars' surface http://t.co/j4TWyyvkVo pic.twitter.com/zCuVRtWDd2

Vikinzi su uzeli uzorak zemljišta sa Marsa da bi se testiralo da li u njima ima bilo kakvih znakova života, mešanjem sa vodom koja je puna hranljivih materija.

Ako zemljište sadrži neke znake života u sebi, došlo bi do određenih metaboličkih procesa hranljivih vrednosti iz vode, i na iznenađenje svih, do toga je i došlo. Testiranje je ponovljeno sa zemljištem naše planete i uzorci su uzeti sa Antarktika i iz Doline smrti u SAD.

Međutim, pokazalo se da su ova dva testiranja bila mnogo manje uzbudljiva, jer nisu pokazali znake organskih materija, pa je NASA zaključila da je nebiološki proces odgovoran za navodne pozitivne rezultate tokom ispitivanja zemljišta sa crvene planete.

U svojoj studiji Strat i Levin tvrde da su možda ipak biološki procesi odgovorni za pozitivne rezultate testova koji su izvedeni 1976. godine.

NASA se složila da je studija iznela dosta jake zaključke o kontradiktornosti rezultata iz sedamdesetih, koji zahtevaju da se preispitaju, dodajući da mogućnost života na Marsu treba uzeti u obzir.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.