TAJNA ČUVANA 150 GODINA Recept za najčuveniji viski izmislio - rob

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNA ČUVANA 150 GODINA Recept za najčuveniji viski izmislio - rob

Posle 150 godina, destilerija “Džek Danijels” priznala je da je svetski poznati recept za najčuveniji američki viski zapravo izmislio - jedan rob.

Prema dosadašnjoj verziji priče, ilegalni proizvođač viskija, belac po imenu Den Kol, preneo je mladom učeniku Džasperu Njutnu “Džeku” Danijelu iskustva i naučio ga kako da vodi sopstvenu destileriju u Tenesiju. Izgleda da je brend najzad spreman da prigrli sopstvenu prošlost, budući da je obelodanio da destilerska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iskustva Danijelu nije preneo Den Kol, već jedan od Kolovih robova po imenu Nearis Grin.

“Čekali smo povod kao što je godišnjica da bismo otkrili istinu”, kaže hroničar kuće Nelson Edi za “Njujork tajms”. Biografija iz 1967. godine, deo istorijskog nasleđa kompanije, otkriva da je Kol naložio svom robu da nauči Danijela svemu što zna.

“Čika Nearis je najbolji proizvođač viskija koga znam”, navodno je rekao Kol.

Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu dana kasnije Danijel je otvorio sopstvenu destileriju, gde je zaposlio dvojicu Grinovih sinova.

Na jednoj fotografiji iz tog perioda je muškarac za koga se veruje da je jedan od Grinovih sinova, a koji sedi pored Danijela i njegovih radnika. Ta slika je značajna zato što je u to vreme bilo uobičajeno da crnci stoje pozadi. Činjenica da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenih ukazuje na to da je igrao važnu ulogu u fabrici.

Fil Eps, brend direktor destilerije u kompaniji “Braun-Forman”, u čijem se vlasništvu “Džek Danijels” nalazi već 60 godina, ističe da nije bila “svesna odluka” da se Grinovi izbace iz istorije čuvenog viskija. Međutim, u vreme kada je desetilerija pokušavala da osvoji tržište američkog Juga, gde je vladala rasna diskriminacija, bilo je malo verovatno da bi njegovo “crnačko” poreklo bilo dočekano sa oduševljenjem.

Eps kaže da je naišao na priču o osnivanju destilerije dok je istraživao poreklo viskija. Neki kritičari kažu da je obelodanjivanje istine posle 150 godine ciničan potez, koji ima za cilj da privuče generacije rođene krajem 20. veka koje su poznate po istraživanju socijalnih problema. Time što su sada rešili da objave istinu, sprečili su da ta priča kasnije izađe na videlo.

Predstavnici destilerije, međutim, tvrde da su samo želeli da isprave grešku. Posle višedecenijskog ćutanja, “Džek Danijels” je prihvatio sopstvenu istoriju.

U destilerijama su nekada uglavnom radili robovi, a istorijski dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cenjena. Istoričari, takođe, veruju da neke metode korišćene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u nemačkoj i britanskoj tradiciji, vode poreklo od drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju.

Međutim, baš kao i većinu vrednosti koje su belci preuzeli od porobljenih Afroamerikanca - od recepata do tradicije - vlasnici destilerije su prisvojili zasluge svojih robova u proizvodnji viskija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.