Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Okt.2014, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetski dan nenasilja

Svjetski dan nenasilja obilježava se drugog oktobra, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Generalna skupština UN je 2007. godine ustanovila obilježavanje Svjetskog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Nenasilje bi bilo ono ponašanje kojima se omogućava ili ne sprječava zadovoljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << potreba - niti ličnih, niti od drugih ljudi. Iako se nenasilje vrlo često poistovjećuje s pasivnošću, to nisu dva ista termina.

Nenasilje je aktivan pojam - nenasilje predstavlja aktivnu borbu protiv nasilja, ali ne ugrožavajući nikoga, polazi od pojedinca.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.