Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2015, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Istorijska poseta koja je velika prilika

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović ocenio je sinoć da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića istorijska i da predstavlja veliku priliku, kao i da su njome otvorena vrata za unapređenje ekonomske saradnje.

"Ona jeste istorijska i to nije olako rečeno. Decenije su iza nas a da ovakvih susreta, predsednika vlade Srbije u Tirani, nije bilo. Ona je važna zbog toga što je stvarno prilika velika. Ako pogledate naše ekonmoske bilanse, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << male su cifre u trgovinskoj razmeni sa Albanijom, a pri tom ogromna zarada za Srbiju", objasnio je on u izjavi Tanjugu.

Svako ko ozbiljno vodi svoju zemlju, prema njegovim rečima, mora da bude svesan da je to velika prilika.

Premijer Srbije, kako je podsetio, je rekao pre nego što je došao u Tiranu da je ovo zemlja koja raste kako populaciono, tako i u ekonomskim pokazateljima i to uz sve krizne momente.

Svilanović naglašava da je interes Srbije da unapređuje odnose sa Albanijom, kako političke, tako i ekonomske.

"Mislim da ovo što je premijer Srbije učinio otvara vrata da se unapredi ekonomska saradnja, a to je interes srpskog i albanskog naroda", smatra on.

Svilanović je naglasio da dve zemlje upućuju poruku mira i prijateljstva, kao i da to predstavlja ohrabrenje svim susedima.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija u regionu je složena, te unapređenje odnosa Albanije i Srbije omogućava da se relaksira situacija i "prelije", u pozitivnom smislu te reči, na okruženje, po čemu je ova poseta dodatno važna.

Takođe je ocenio da je zajednički interes dve zemlje napredak na putu ka EU, ističući da je regionalna saradnja jedan od uslova iz Kopenhagena za pridruživanje.

"Ono što je Srbija uradila u prethodnih godinu i po dana su veliki koraci u toj oblasti. Mislim na posetu premijera Sarajevu, na to kako se vodi Briselski proces i kako odlučno učestvuje Srbija u dijalogu. To su sve stvari koje osnažuju perspektivu Srbije kada je u pitanju pridruživanje", zaključio je Svilanović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.