Svilajnac: Gradićemo puteve od pepela

Izvor: Šumadija Press, 04.Maj.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilajnac: Gradićemo puteve od pepela

Direktorka Termoelektrane (TE) “Morava” u Svilajncu Marija Stevanović najavila je tokom praznika da će to preduzeće započeti sa izgradnjom saobraćajnica od pepela iz termoelektrane.

Građevinski materijal i radovi u građevinarstvu u Srbiji uskoro će biti upola jeftiniji jer će se od pepela iz termoelektrana graditi putevi, brane, nasipi, proizvoditi građevinski blokovi i ploče – kazala je Stevanović i dodala da će se time rešiti i  problem deponije >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << pepela.

Prema njenim rečima, TE “Morava” je, u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda i drugim institucijama, započela projekat rešavanja deponije pepela koja se prostire na 30 hektara i u sloju od nekoliko metara što, kako je navela Stevanović, iziskuje velike troškove održavanja.

– TE “Morava” je prva u sistemu EPS-a koja počinje sa praktičnom primenom obavljenih naučnih istraživanja i ove godine gradićemo saobraćajnice od našeg pepela u okviru elektrane. To će biti probni projekat da pokažemo Srbiji da je to moguće, pa ćemo u skladu sa tim, za početak ponuditi EPS-u i lokalnim samoupravama u okolini elektrane jeftiniju izgradnju puteva – kazala je Stevanović.

Ona je istakla da u svetu “firme čekaju sa džakovima ispred ekektrana da pokupe pepeo, a kod nas se zbog haotične eksploatacije šljunka ruiniraju vodotokovi”.

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović izjavio je da su predstavnici arapskih zemalja, koji su ga kontaktirali u vezi sa pepelom, “zanemeli kada su čuli da je na našim deponijama 270 miliona tona pepela”.

Oni ne veruju da mi ne koristimo pepeo. Neznanje i šljunkarski lobi su prepreka korišćenja pepela, a naučno smo dokazali da pepeo nema nikakav negativan uticaj, ni najmanji, po čoveka i životnu sredinu – rekao je Despotović.

On je dodao da prilikom sanacije vodotokova Resave kod Svilajnca, Crnice kod Paraćina i Kolubare kod Obrenovca, za izgradnju nasipa treba koristiti do 80 odsto pepela sa elektrana u ukupnom građevinskom materijalu, kako bi se uštedelo oko 60 odsto sredstava namenjenih realizaciji tih projekata.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.