Svijet sve bliži katastrofi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jan.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svijet sve bliži katastrofi

Skupina koju su osnovali tvorci atomske bombe, The Bulletin of Atomic Scientists, tvrdi da je svijet trenutno na samo tri minute od ponoći katastrofe te da je to najbliže što je ikada bilo scenariju sudnjeg dana u posljednjih 30 godina.

Kazaljke sata pomaknute su s pet minuta na tri minute, a kao glavni razlozi navedeni su globalno zatopljenje, i proliferacija nuklearnog naoružanja, prenosi news.com.au.

"Ovdje se radi o sudnjem danu; riječ je o kraju civilizacije kakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << poznajemo. Vjerovatnost globalne katastrofe je vrlo visoka te se akcije za smanjenje rizika od katastrofe vrlo brzo moraju poduzeti", ističe Kennette Benedict, izvršni direktor Bulletina.

Bulletin of Atomic Scientists stvoren je 1945. a sat sudnjeg dana pojavio se na njegovoj naslovnici dvije godine kasnije. Kazaljka koja broji minute bila udaljena i 17 minuta od ponoći 1991. godine, no 1953. godine bila je i na dvije minute do ponoći.

Sat je posljednji put "pokazao" na tri minute do katastrofe još 1983. godine tokom Hladnog rata između SAD-a i Rusije.

Richard Somerville, jedan od članova odbora naučnika Bulletina, istaknuo je da će sagorijevanje fosilnihi goriva dovesti do "velikog klimatskog poremećaja na globalnom nivou".

"Hitnost rješavanja tog problema nema veze s politikom ili ideologijom. Uzdiže se iz zakona fizike, biologije i hemije", zaključio je Somerville.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.