Svi sukobi interesa funkcionera u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi sukobi interesa funkcionera u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Agencija za borbu protiv korupcije vodila je šest postupaka protiv funkcionera iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina od 2014. godine zbog sukoba interesa, a samo jedan je okončan odlukom o preporuci za smenu, saznaje Radio Sto plus.

Prvi postupak vođen je protiv bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Muhedina Fijuljanina iz Sjenice, zato što nije u roku od 30 dana od imenovanja na tu funkciju preneo upravljačka prava u kompaniji "CBS press" iz Novog Pazara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
On je tu funkciju obavljao od oktobra 2013. do aprila 2014. godine, a Agencija je u oktobru izrekla meru javnog objavljivanja da je Fijuljanin prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Istu odluku Agencija je donela i u slučaju bivšeg direktora Osnovne škole "Jošanica" iz novopazarskog sela Lukare, Esada Rahića, koji je bio u sukobu interesa jer je 2010. godine zaposlio suprugu Mihriju za nastavnika bosanskog jezika i muzičke kulture u isturenom odeljenju u Muru.

Taj ugovor je nekoliko puta produžavao da bi je 2012. godine zaposlio na neodređeno, ali na radno mesto pomoćnog radnika - higijeničara, a sve to Rahić je uradio a da nije obavestio Školski odbor i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Rahić od avgusta 2014. godine ne obavlja tu funkciju, a Agencija je odlučila da javno objavi da je prekršio Zakon, umesto da preporuči njegovu smenu.

Zbog zapošljavanja članova porodice, zakon su prekršili bivši direktor Doma za lica ometena u razvoju iz Tutina Harun Košuta, kao i raniji direktor Tehničke škole iz Novog Pazara Nusret Murtezić.

Košuta je u junu 2014. godine zaposlio ćerku Jasminku za pravnika, prvo na godinu dana, a potom i za stalno, bez da je raspisao konkurs i obavestio Agenciju o sukobu interesa.

Kada je pokrenut postupak protiv njega, branio se rekavši da se "samo rukovodio primerom njegovih prethodnika koji su znali da zaposle po dvoje-troje rođaka".

Košuta od aprila prošle godine nije direktor Doma, a na odluku Agencije da je prekršio Zakon se žalio. Postupak je i dalje u toku.

Bivši direktor Tehničke škole Nusret Murtezić je tokom 2013. godine zaposlio dva člana porodice, suprugu Jasminu za profesora razredne nastave, a bratanca Enesa za šefa računovodstva.

Na oba konkursa bilo je i drugih kandidata koji su ispunjavali uslove (za profesora osmoro, a za šefa računovodstva šestoro), ali je Murtezić izabrao svoje rođake, a Zakon je prekršio zato što o tim odlukama nije obavestio Agenciju, niti Školski odbor.

Murtezić je sa mesta direktora smenjen u februaru ove godine, a žalio se na odluku Agencije da je prekršio Zakon i postupak je u toku.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije prekršio je i bivši član Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Muamer Redžović iz Novog Pazara, jer nije na vreme preneo upravljačka prava nad preduzećima "Evropa DOO" iz ovog grada i "Redeka" iz Niša.

Podsećamo da je Agencija nedavno predložila smenu direktora Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Novog Pazara Munira Šabotića, jer je zaposlio sina Anisa kao administrativnog radnika.

To je jedina odluka Agencije kojom se preporučuje smena nekog funkcionera iz ovog dela Srbije.

Postupak po Šabotićevoj žalbi je u toku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Svi sukobi interesa funkcionera u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Avg.2016

Agencija za borbu protiv korupcije vodila je šest postupaka protiv funkcionera iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina od 2014. godine zbog sukoba interesa, a samo jedan je okončan odlukom o preporuci za smenu, saznaje Radio Sto plus. Postupci su pokrenuti uglavnom zbog zapošljavanja rodjaka i u slučajevima...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.