Svi-ovi-automobili-ce-biti-zabranjeni-za-mlade-vozace-u-Srbiji

Izvor: medio.rs, 22.Dec.2014, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi-ovi-automobili-ce-biti-zabranjeni-za-mlade-vozace-u-Srbiji

MUP predlaže da se mladim vozačima zabrani upravljanje vozilima s motorima od preko 80 KW (109 KS), dok Radna grupa Ministarstva saobraćaja smatra da to ograničenje treba da se odnosi na automobile kod kojih je odnos snage i mase veći od 56 KW (76 KS) po toni

Vozačima s probnom dozvolom će definitivno biti uvedena nova ograničenja, po kojima, prema predlozima Ministarstva saobraćaja i unutrašnjih poslova, oni neće moći da voze besne automobile poput pojedinih modela, >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << “forda”, “fijata”, “honde”, “bmw-a”, “mazde”, “tojote”…

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo svoje izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, to je uradilo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, piše magazin Sat plus.

Foto: Wikimedia/Rudolf Stricker

Iako još uvek nije poznato da li će oni biti prihvaćeni, sigurno je da će mladim vozačima s probnim vozačkim dozvolama biti uvedena neka nova ograničenja jer su dosadašnja iskustva i statistika pokazali da su upravo oni jedna od ugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju. U centru pažnje je zabrana upravljanja motornim vozilom određene snage i zapremine, o kojoj će se svakako još polemisati.

MUP predlaže da se mladim vozačima zabrani upravljanje vozilima s motorima od preko 80 KW (109 KS), a s druge strane, Radna grupa za brigu o mladim vozačima koju je oformilo Ministarstvo saobraćaja, smatra da to ograničenje treba da se odnosi na automobile kod kojih je odnos snage i mase veći od 56 KW (76 KS) po toni.

Foto: Wikimedia/S 400 HYBRID

Pogledajte koje automobile mladi vozači neće smeti da voze, bez obzira na to koje od predložena dva ograničenja bude prihvaćeno i uvedeno. Reč je o automobilima s motorima od 110 i više konjskih snaga, koja po mišljenju stručnjaka iz oba ministarstva mogu biti opasno oružje u rukama neiskusnih vozača, pogotovo onih mlađih, koji su željni dokazivanja.

Redom, reč je o “bmw” automobilima iz serija 116i, ali i x3, 120i, 320, e60 i x5. Tu su i “alfa romeo 159″, “audi tt”, “honda accord”, “ford focus” i “ford mondeo”.

Foto: Wikimedia/Matthias

Po svemu sudeći, biće zabranjeni i “citroen” c5, c3 picasso i c6, “fiat stilo”, “fiat croma”, “hyundai” i30, “kia cee’d”, “lancia lybra”, “mazda 6″, “mercedes benz c180″.

U kategoriji vozila koji ne smeju voziti mladi vozači spadaju i “nissan qashqai”, “opel astra”, “opel insignia”, “peugeot 407 sw”, “renault megane”, “renault laguna”, “toyota rav 4″, “volkswagen gol”, “volkswagen passat” i “volvo s40″.

Foto: Wikimedia/Luftfahrrad

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i Radna grupa se nisu složili oko svih automobila, pa je tako od jedne strane predloženo da se odobre vozila poput “honda civic”, “ford fiesta”, “audi a1″, “land rover rangerover”, “škoda fabia”, “mazda 3″ i druge, dok je druga strana protiv toga.

Još jedna mera koja će biti uvedena novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja će biti i nulta tolerancija na pijanu vožnju, što znači da će biti kažnjavani svi vozači kod kojih bude zabeležen bilo koji iznos promila alkohola u krvi.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.