Svi mitovi o potrošnji goriva

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2015, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi mitovi o potrošnji goriva

Potrošnja goriva u najvećoj meri zavisi od vrste i efikasnosti motora u vašem automobilu, stila vožnje, tipa saobraćajnice i konfiguracije puta kojim se krećete, kao i od pravilnog održavanja vozila. Većina drugih pokušaja da se smanji utrošak goriva u vožnji može vas samo koštati novca, vremena, ili čak dovesti do povećanja potrošnje, tvrdi američki sajt fueleconomy.gov.

Mali automobili obavezno troše manje - Netačno. Hibridni pogon, savremeni dizelaši, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << direktno ubrizgavanje goriva, turbo-punjeni motori, napredni prenosni sistemi, gume sa malim otporom kotrljanja, unapređena aerodinamika i druga savremena dostignuća auto-industrije doprinela su da i vozila iz srednje, pa i više klase, imaju veoma malu potrošnju goriva. Prema podacima iz 2014, polovina od 10 najštedljivijih modela u SAD pripadaju srednjem ili višem automobilskom segmentu. Pri tome, sa liste su izostavljeni automobili sa električnim ili Plug-In hibridnim pogonom.

Automobili sa manuelnim menjačem manje troše - Napredak u razvoju i proizvodnji automatskih menjača doveo je do toga da automobili sa ovom vrstom transmisije često imaju istu ili čak manju potrošnju u poređenju sa identičnim modelom kod koga se snaga prenosi pomoću manuelnog menjača.

Vozilo koje duže vreme stoji na semaforu ili koloni troši manje goriva u leru, nego ako se motor povremeno isključi i ponovo startuje - Savremene pogonske jedinice imaju efikasne sisteme za ubrizgavanje goriva, zahvaljujući čemu automobil ne troši mnogo prilikom ponovnog startovanja motora, naročito ako je već zagrejan. Ova karakteristika omogućila je razvoj i upotrebu stop-start sistema koji automatski isključuje motor automobila prilikom zaustavljanja na semaforu i donosi uštedu u gradskoj vožnji.

Motor treba obavezno zagrejati pre vožnje - Činjenica je da se savremeni automobili bez problema mogu voziti već posle nekoliko sekundi od startovanja motora, a konkretne savete i preporuke za određeni model propisuje proizvođač u uputstvu za upotrebu. Ipak, motor ne bi trebalo da bude podvrgnut ekstremnim opterećenjima dok ne dostigne normalnu radni temperaturu a, opet, motor se najbrže zagreje u vožnji.

Što je auto, potrošnja je veća - Automobil koji je pravilno održavan zadržaće istu potrošnju godinama. Prema ispitivanjma koja su sprovedena u SAD, vozila stara 10, pa i 15 godina pokazuju tek neznatan rast potrošnje goriva u odnosu na novi, tek razrađeni automobil koji je prešao nekoliko hiljada kilometara.

Zamena filtera za vazduh utiče na smanjenje potrošnje - Ovo je tačno za starije automobile čiji motori imaju karburator. Motori sa savremenim sistemima za ubrizgavanje goriva imaju kompjuter koji automatski podešava smešu goriva i vazduha. U tom slučaju, promena prljavog filtera za vazduh neće uticati na smanjenje potrošnje, ali hoće na performanse automobila.

Benzin sa većim oktanskim brojem utiče na smanjenje potrošnje - Upotreba visokooktanskog benzina neće vam doneti uštedu u potrošnji ukoliko nije predviđeno da vaš automobil koristi premijum gorivo. Konsultujte uputstvo za upotrebu kako biste saznali da li proizvođač preporučuje korišćenje visokooktanskog benzina i pod kojim uslovima.

Podatak sa deklaracije garantuje "upisanu" potrošnjud - Iako su test procedure tokom kojih se određuju zvanični podaci o potrošnji osmišljene tako da simuliraju stvarne uslove u vožnji, ni jedan test-model za merenje potrošnje goriva ne može da odgovara svim realnim uslovima vožnje i različitim vozačkim stilovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.