Svi činili ratne zločine u Iraku

Izvor: B92, 01.Sep.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi činili ratne zločine u Iraku"

Zaključak vanredne debate zvaničnika UN u Ženevi je da su i islamistički borci i iračke snage ubijale civile i činile ratne zločine u poslednja tri meseca.

“Postoji "jak dokaz" da su pripadnici džihadističke organizacije Islamska država i grupe povezane sa njom vršile ciljano ubijanje, prisilnu promenu vere, otmice, seksualno zlostavljanje i torturu“, izjavila je zamenica visokog komesara UN za ljudska prava Flavija Pansijeri.

Iračka policija je ubijala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritvorenike, dok su irački vojnici granatirali i bombardovali gradove u kojima je poginulo i ranjeno mnogo civila, rekla je ona na zasedanju Saveta UN za ljudska prava.

"Sistematski i namerni napadi na civile mogu biti ratni zločini i zločini protiv čovečnosti. Pojedinci, uključujući komandante, odgovorni su za ove postupke", navela je Pansijeri.

Ona je izrazila veliku zabrinutost zbog progona hrišćana, Jazida, šiita, Turkmena i drugih etničkih zajednica koje vrši Islamska država koja je od juna zauzela velike delove zapadnog i severnog Iraka, proterujući 1,2 miliona Iračana iz njihovih domova.

Vanrednu sednicu je tražio Irak, uz podršku saveznika među kojima su SAD. Očekuje se da će se debata, u kojoj učestvuje 47 zemalja završiti dogovorom da se ispuni zahtev Bagdada o slanju tima UN stručnjaka koji treba da sprovedu istragu o zločinima koje su počinili Islamska država i druge strane u tom sukobu.

Irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija Al Sudani izjavio je tokom debate da je Islamska država počinila varvarske zločine nad civilima u Iraku i da ta organizacija predstavlja pretnju po teritorijalni integritet Iraka, ali i globalnu pretnju.

"Islamska državi nije irački fenomen, to je transnacionalni fenomen koji predstavlja eminentnu opasnost po sve zemlje sveta, ona gazi sve principe ljudskih prava i međunarodnog prava", rekao je Al Sudani.

UN su objavile da je u sukobima u Iraku u avgustu poginulo najmanje 1.420 ljudi, a najmanje 1.370 ljudi je ranjeno. Ovi podaci ne obuhvataju provinciju Anbar, a provera činjenica je teška u oblastima gde se vode borbe ili koje su izvan vladine kontrole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.