Svet se opet deli na blokove

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svet se opet deli na blokove"

Bezbednosna situacija u svetu kompleksna i suočeni smo sa podelom na blokove, ocenio zamenik predsednika NVO "Jedinstvena Makedonija" Aleksandar Sazdovski.

Sazdovski, koji učestvuje na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu, rekao je Tanjugu da globalni terorizam i borba protiv Islamske države postaju sve popularniji.

"Sećam se knjige 'Sudar civilizacija', kada vidim sada globalni terorizam i borbu protiv Islamske države (ID), koji postaju sve popularniji, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo u svom delu sveta, već i na zapadu", rekao je Sazdovski, dodajući da ID privlači i intelektualce, ne samo niže klase.

Borba protiv ID će, naglašava, biti izazov u narednom periodu.

Upitan koliko je Zapadni Balkan faktor stabilnosti u Evropi, on odgovara da jeste u velikoj meri.

"Postaje sve jasnije da je Balkan potencijalno tlo za regrutovanje potencijalnih terorista. Balkan ima političke, socijalne ekonomske probleme, koji su podloga za privlačenje takvih ljudi. Uveren sam da se treba posvetiti socio-ekonomskim problemima na Balkanu, kao što su siromaštvo, obrazovanje i slično kako bi se sprečila podrška takvih ekstremnih pokreta, umesto da se pridje problemu kada nastane", poručuje on.

Sazdovski se osvrnuo i na bezbednosnu situaciju u Makedoniji, ocenivši da je ona trenutno relativno stabilna, s obzirom na separatističke tendencije.

"Nema neposrednih pretnji u obliku oružanih konflikata, separatizma, ali postoji politička zabrinutost u smislu povećanih zahteva grupa u državi za veći autonomski status. Bili smo svedoci proteklih dana kada je Republika Ilirida postavila svoje zahteve. Suočeni smo ponovo sa istim političkim elitama kao u prošlosti", rekao je on.

Uzroci iza toga su, ukazuje, razdvajanja izmedju Albanaca i Makedonaca. Zbog toga, kako dodaje, ne veruje da će biti konflikata, jer se region "više integriše u NATO, pa je manji potencijal za konflikte".

"Ali nestabilnost može da traje i u budućnosti", kazao je Sazdovski.

Na pitanje da li će Srbija i Makedonija ući u EU kroz pet do 10 godina, kaže da je veruje da će bar Srbija u tom periodu postati nova članica Unije.

"Situacija je u Makedoniji kompleksna, jer je talac rasprave sa Grčkom. U ovom trenutku to pitanje ide na ruku populističkih političara, i u toj situaciji ne vidim kraj tom problemu. Verujem u pozitivnu budcuhnost Srbije u EU za pet godina, ali za Makedoniju biće potrebno više vremena", smatra Sadzovski.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i problemu Kosova koji mora da reši, Sadzovski poručuje da je Srbija prihvatila prošlost i da je našla način da joj ona ne bude prepreka za budućnost.

"To nije slučaj sa Makedonijom i Grčkom", dodavši da je Skoplje dozvolilo da mu taj problem odredjuje budućnost.

Trodnevni skup posvećen je gorućim pitanjima regionalne i medjunarodne spoljne politike, bezbednosti i ekonomije u godini važnih jubileja: 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, velikog proširenja EU i pada Berlinskog zida.

Organizatori skupa su Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, a novinska agencija Tanjug je medijski pokrovitelj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.