Švedska: Rusija se sprema za rat

Izvor: B92, 09.Apr.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Rusija se sprema za rat

Stokholm -- Švedske službe bezbednosti upozorile su na opasnost od ruske agresije, a Ministarstvo odbrane je zatražilo povećanje budžetskih sredstava za jačanje odbrane.

Švedske službe bezbednosti upozorile su vojsku na opasnost od ruske agresije, zbog čega je Ministarstvo odbrane zatražilo povećanje budžetskih sredstava za jačanje vazduhoplovstva, protivvazdušne odbrane i mornarice.

"Rusija se sprema za rat i to nas brine”, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šef švedske kontraobaveštajne službe Vilhelm Unge za najstariji dnevni list u zemlji “Svenska dagbladet”, preneli su ruski mediji.

Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje.

Šef švedske kontraobaveštajne službe naveo je da manevri ruskih lovaca na granici sa Švedskom i napadi ruskih hakera na IT sisteme u njegovoj zemlji, takođe potvrđuju sumnje da se Moskva sprema za rat.

Ministarstvo odbrane Švedske saopštilo je da ozbiljno doživljava informacije kojima raspolaže kontraobaveštajna služba, zbog čega planira da ubrza reformu vojske.

Ministarka odbrane Karin Enstrem ocenila je da zbog opasnosti od regionalnog sukoba sa Rusijom, reforme u odbrani treba izvršiti što pre.

To prema njenim rečima podrazumeva nabavku novih protivvazdušnih sistema, aviona i podmornica, zbog čega je zatražila više novca iz vladinog budžeta.

Kao odgovor na ruske martovske manevre u Baltičkom moru, Švedska je već prebacila deo vazdušne flote na ostrvo Gotland.

Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike.

Švedska je neutralna država, članica je EU, ali ne i NATO-a, a zvanično vojno neutralni status imala je u oba svetska rata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.