Sve više polaznika Kluba za traženje posla

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više polaznika Kluba za traženje posla

BANJALUKA - Danijela Rajković je diplomirani hemičar, ostala je bez posla nakon devet godina rada, a sada teoriju i praksu za zaposlenje "peče" u Klubu za traženje posla.

Naime, prvi klub za traženje posla u Banjaluci, kao aktivna mjera Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) RS, priprema polaznike kako da na najbolji način odgovore zahtjevima poslodavaca.

"Imam 47 godina, teško je sebe uklopiti u nove trendove. Za mene je ovo stepenica više, jer sam CV pisala prije devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << godina, a posebno mi se sviđa simultani razgovor kao kod poslodavca, jer vam daje dodatnu sigurnost i mnogo mi je pomoglo pri traženju posla", pojašnjava Rajkovićeva.

Ideja je zaživjela preko YEP projekta za mlade, koji je zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj formirao prvi klub u RS tog tipa, koji je 2010. počeo sa radom, ali mnogo nezaposlenih vjerovatno i ne zna za njega.

"Od zaposlenih iz Zavoda saznala sam za ovaj klub. Ovdje sam nekoliko dana i nadam se da će mi znanje koje stičem pomoći pri zaposlenju", govori Marina Glišić, koje je diplomirala na arhitektonsko-građevinskom fakultetu i nakon pet godina rada proglašena tehnološkim viškom.

Svi koji žele aktivno da traže posao, a nalaze se šest mjeseci na evidenciji ZZZ RS, mogu aplicirati i postati članovi ovog kluba. Obuka traje osam dana, u grupi do 15 polaznika. Model rada je u vidu interaktivne radionice, a koordinator i savjetnik Kluba Dalibor Žunić kaže da definišu aktivno traženje posla po segmentima.

"Sve s ciljem da polaznici nauče kako što bolje napisati biografiju, motivaciono pismo, i što je važno, da se najbolje predstave poslodavcu tokom razgovora za posao. Potenciram da ako dobijete 15 minuta za razgovor, istaknete sve svoje potencijale. Poenta je da ostavite utisak na poslodavca i da se po nečemu razlikujete od drugih", pojašnjava on i ističe da je njegovo lično zadovoljstvo kada se u toku mjeseca zaposli bar jedan polaznik iz grupe.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.